eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin

Az óriás fekete lyukat 5 éjszakán keresztül figyelték

Európától Chilén és Hawaiion át a Déli-sarkig nyolc távcső figyelte az elmúlt öt éjszaka csillagrendszerünk központját, hogy képet nyerjenek az ott rejtőző óriás fekete lyukról.

"Ahelyett, hogy építenénk egy óriási teleszkópot (amely esetleg a saját súlya alatt összedőlne), több obszervatórium munkáját koordináltuk, mintha egy óriási tükör kis darabjai lennének" - mondta el Michael Bremer csillagász, az Event Horizon Telescope (EHT) program egyik vezetője.

"Így akkora virtuális teleszkópunk van, mint a Föld mérete, nagyjából 10 ezer kilométer átmérőjű" - tette hozzá. Márpedig minél nagyobb egy teleszkóp, annál jobban látszódnak a részletek.

A világméretű szövetség célja, hogy megfigyeljék a Tejutat, és a középpontját uraló szupermasszív fekete lyukat, a Sagittarius A* nevű objektumot.

A Földtől mintegy 24 ezer fényévnyire található titokzatos objektum tömege a Nap négymilliószorosának felel meg, de térfogata kicsi. Annyira tömör, hogy még a fény se hatol át rajta, így közvetlenül nem lehet megfigyelni.

Az elmélet szerint amikor a fekete lyuk elnyeli az anyagot, fényt bocsát ki. A milliméteres hullámok megfigyelésére is alkalmas EHT program képes ezt a sugárzást érzékelni. A csillagászok abban bíznak, hogy így megfigyelhetik a fekete lyuk eseményhorizontnak nevezett kerületét.

"A történelem során most első ízben vannak meg a technológiai eszközeink ahhoz, hogy részletesen figyeljük meg a fekete lyukat" - magyarázta Michael Bremer, az IRAM rádiócsillagászati intézet kutatója. Az Event Horizon Telescope maximális teljesítményen képes egy golflabda méretű fényes tárgyat megkülönböztetni a Holdon.

A spanyolországi Sierra Nevadában álló, részben a francia nemzeti kutatóintézet, a CNRS által finanszírozott 30 méteres IRAM-teleszkóp az egyetlen európai állomás, amely részt vett az öt éjszakán át tartó megfigyelésben. A programban részt vesz a chilei Atacama-fennsíkon álló ALMA rádióteleszkóp, valamint egyesült államokbeli, mexikói és antarktiszi teleszkópok is.

Valamennyi jegyzett adatot - állomásonként mintegy 500 terabájtot - ezután az egyesült államokbeli Haystackben működő számítógépes központban dolgoznak fel.

"Az adatokat elemezve ki fognak alakulni a képek" - mondta Bremer, aki szerint az eredményekre több hónapot kell majd várni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×