eur:
389.22
usd:
362.02
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

A háziméhekről terjedhetnek át a betegségek a vadon élő poszméhekre

Egy új tanulmány szerint a méhészek gondoskodását élvező háziméhekről terjedhetnek át a betegségek a vadon élő poszméhekre.

"A vadon élő poszméh-populációk a jelek szerint jelentős hanyatláson mennek keresztül szerte Európában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában is" - húzta alá a vizsgálat vezetője, a University of London munkatársaként dolgozó Mark Brown. Kisebb tanulmányok már kimutatták, hogy a betegségek oda-vissza adódnak a poszméhek és a háziméhek között. Brown szerint azonban a mostani az első tanulmány, amely országos szinten vizsgálta a problémát, három betegségre és parazitára is kiterjesztve a kutatást.

A vizsgálat során 26 helyszínen nagyjából 750 méhet vizsgáltak meg a kutatók Nagy-Britannia-szerte és laboratóriumi körülmények között is megfigyelték a betegségek terjedését. A kísérletek szerint a poszméhek ugyanazoktól a parazitáktól, kórokozóktól és betegségektől szenvednek, mint a háziméhek, és a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy ez milyen hatással van a poszméhekre.

"Megfertőztük a méheket és megvizsgáltuk az állapotukat, illetve az élettartamukat, amelynek esetében jelentős csökkenést tapasztaltunk" - mondta Matthias Furst a tanulmány társszerzője. Bár a szakember szerint az eredmények nem egyértelműen igazolják, hogy a betegségek a háziméhekről terjednek át a poszméhekre, de a bizonyítékok mégis ebbe az irányba mutatnak, mivel az előbbieknél jóval magasabb a vírusok előfordulási gyakorisága és a fertőzöttségi ráták.

A háziméhek és poszméhek ugyanabból a családból származnak, ám a kisebb háziméhek a méhészek által felállított kaptárakban élnek, amelyeket egyik mezőgazdasági területről a másikra szállítanak, hogy a rovarok beporozzák a növényeket és mézet termeljenek. A poszméhek akár kétszer nagyobbak is lehetnek a háziméheknél, többször képesek csípni, nem termelnek méztöbbletet és jóval kisebb kolóniákban élnek a szabadban.

A kutatók szerint a poszméhek feltehetőleg úgy kerülnek kapcsolatba a betegséggel, hogy a fertőzött háziméhek által már meglátogatott virágokkal érintkeznek. A poszméhek emellett néha elfoglalják a háziméhek kaptárjait, megcsapolva nektárkészleteiket.

A Nature című folyóiratban közölt eredmények szerint a poszméheket súlyosabban érintik a betegségek. Egy vadon élő poszméh átlagos élettartama 21 nap, de a fertőzött példányok nagyjából 15 napot élnek, és míg a háziméhek kaptárjaiban több tízezer dolgozó szorgoskodik, így néhányuk elvesztése nem okoz problémát, addig a poszméhek fészkeiben legfeljebb néhány száz dolgozó található.

Korábbi tanulmányok szerint a poszméhek évente hárommilliárd dollár értékű gyümölcs és virág beporzását végzik az Egyesült Államokban, míg a háziméhek munkájának értéke 20 milliárd dollárhoz közelít.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×