eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Inzulinadagoló chip: elfelejthetik az injekciót a cukorbetegek

Akár már egy-két év múlva meg lehet vásárolni azt a szervezetbe ültethető inzulinadagoló chipet, ami vércukrot mér és automatikusan pótolja a cukorbeteg számára az inzulint - tájékoztatta az InfoRádiót Roska Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az MTA Számítástechnikai Kutatóintézetének professzora. A találmányt az orvosi egyetemmel együttműködve tesztelik a Pázmány Információs Technológiai Karán.

Olyan szerkezetet tesztelnek éppen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karán az orvosi egyetemmel együttműködve, amely a cukorbetegek számára lehetővé teszi, hogy ne kelljen naponta injekciózniuk magukat - mondta el az InfoRádiónak Roska Tamás akadémikus, PPKE és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének és professzora.

A kis chip el tud tárolni egy hónapnyi inzulint, és azt ahhoz mérten adagolja, hogy milyen vércukorszintet mér éppen a beteg szervezetében. A találmány egy-két év múlva kerül forgalomba - hívta fel a figyelmet Roska Tamás.

Az élő jelenségekről alapvetően elektromágneses és optikai úton tudunk információt szerezni. Emögött ott van az elektronikai, számítástechnikai és biotechnológiai ipar teljes arzenálja - vázolta a professzor.

Mint kifejtette, az egyik újdonság az egyetlen egy chipre telepített teljes orvosi-biokémiai laboratórium. Amikor egy ilyen chipet az ujjunk végére helyezünk, észre sem vesszük, hogy azonnal vesz tőlünk néhány nano- vagy pikoliter vért. Ha viszont egy perc múlva számítógépbe helyezzük, akkor megtekinthetjük a vérképünket.

Roska Tamás rámutatott, sok ilyen eszköz létezik már, és mint a cukorbetegek számára készülő chipet, nemsokára már a szervezetbe is be tudják majd építeni őket. Így egyszerűbben figyelemmel lehet kísérni egy krónikus beteg állapotát, és az éppen szükséges gyógyszert adagolhatjuk neki.

Roska Tamás megemlítette, hogy ilyen módszerekkel segíteni tudunk a látás-, a hallás- és a mozgáskorlátozottakon is. Mint mondta, a bionika területén az informatika és a biotechnika segítségével az orvostudomány számos problémájára találhatunk megoldást.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×