eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Időben felismerhető a kemoterápia okozta szívkárosodás

A gyermekkori daganatok kemoterápiás kezelése ma már tíz gyermekből hetet megment, a kezelés azonban gyakran hosszú távon is károsítja a betegek szívét - figyelmeztet a Semmelweis Egyetem II-es számú Gyermekklinikájának onkológusa. Garami Miklós hozzátette: a szívkárosodások idejében történő felfedezését és ezáltal kezelését segíti az a 35 millió forint értékű csúcsminőségű ultrahang-berendezés, amely egy 88 éves adományozónak köszönhetően kezdte meg működését a klinikán.

A kemoterápiás kezeléssel gyógyítani lehet a gyermekkori daganatos megbetegedéseket, és tíz gyermekből hét felépül, ugyanakkor ennek ára van, hiszen a hosszú és intenzív kemoterápiás kezelés károsíthatja a szívizmot - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem II-es számú Gyermekklinikájának onkológusa.

Garami Miklós az InfoRádiónak elmondta: a korábbi hagyományos vizsgálatok későn mutatták ki az elváltozásokat a szívizomban, azonban a kedden átadott csúcsminőségű szívultrahang-berendezéssel gyorsan, fájdalommentesen lehet kimutatni a károsodást a szervben, és lehet segíteni a gyermeken.

Az onkológus kiemelte: nem valamennyi citosztatikum, vagyis a kemoterápia során használt, a sejtek osztódását gátló hatóanyag károsítja a szívet, van amelyik a vesében és a csontvelőben okoz károsodást.

A citosztatikum a szívizomrostokat károsítja, a pumpafunkciót gyengíti, ennek hatására a gyermek nehezen megy fel a lépcsőn, hamarabb kifullad - közölte Garami Miklós. Hozzátette: késői mellékhatásként 10-20 évvel később is jelentkezhet a károsodás a szívben, vagyis már felnőttként derül ki, hogy megvastagodott a szívizom, és kevésbé tudja kifejteni a pumpafunkciót.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 04:19
×
×
×
×