eur:
392.77
usd:
365.89
bux:
66551.08
2024. április 26. péntek Ervin

Teljesen új megközelítés a dohányzás ellen

A jövőben az agy egy meghatározott területének manipulálásával azonnal és sóvárgás nélkül lehetővé válhat a dohányzásról való leszokás - állítják kutatók, akik agyvérzésen átesett betegek vizsgálata kapcsán fedezték fel a lehetőséget.

A tudósok arra figyeltek fel, hogy azok körül, akik agyvérzésen estek át, többen is azonnal és nehézség nélkül hagytak fel a dohányzással. További vizsgálatokból az is kiderült, hogy mindegyiküknél az insula nevű agykérgi terület sérült.

Az insula az agy középső régiójában helyezkedik el, és egyebek mellett az olyan érzések közvetítéséért felelős, mint amilyen az éhség, vagy a kábítószerek iránti vágy.

Az Iowa Egyetem megfigyelés-sorozatában 19 olyan erős dohányos vett részt, akik olyan agyvérzést szenvedtek, amelyben az insula károsodott. Közülük 13-an szoktak le a dohányzásról, 12-en minden nehézség nélkül.

Hosszú út

Ezek az eredmények arra bátorítják a kutatókat, hogy olyan módszereket keressenek, amelyekkel úgy befolyásolják ezt az agyterületet, hogy megszűnjön a nikotin utáni vágy, ugyanakkor ne károsodjon a többi funkció, például az éhségérzet. (Habár ennek szabályozása is ígéretes lehet.)

Szóba jöhet a gyógyszeres kezelése, mágneses tér alkalmazása, vagy az úgynevezett mély agyi stimuláció, amelyet ma is alkalmaznak a depresszió és a Parkinson-kór ellen.

A tudósok azonban hangsúlyozzák, hogy rengeteg kutatásra lesz szükség, amíg az eljárás egyáltalán a kísérleti fázisba jut, hiszen rendkívül ügyelni kell arra, hogy csak a káros szokást iktassák ki, mellékhatások nélkül.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×