INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

Teljesen új megközelítés a dohányzás ellen

Infostart

A jövőben az agy egy meghatározott területének manipulálásával azonnal és sóvárgás nélkül lehetővé válhat a dohányzásról való leszokás - állítják kutatók, akik agyvérzésen átesett betegek vizsgálata kapcsán fedezték fel a lehetőséget.

A tudósok arra figyeltek fel, hogy azok körül, akik agyvérzésen estek át, többen is azonnal és nehézség nélkül hagytak fel a dohányzással. További vizsgálatokból az is kiderült, hogy mindegyiküknél az insula nevű agykérgi terület sérült.

Az insula az agy középső régiójában helyezkedik el, és egyebek mellett az olyan érzések közvetítéséért felelős, mint amilyen az éhség, vagy a kábítószerek iránti vágy.

Az Iowa Egyetem megfigyelés-sorozatában 19 olyan erős dohányos vett részt, akik olyan agyvérzést szenvedtek, amelyben az insula károsodott. Közülük 13-an szoktak le a dohányzásról, 12-en minden nehézség nélkül.

Hosszú út

Ezek az eredmények arra bátorítják a kutatókat, hogy olyan módszereket keressenek, amelyekkel úgy befolyásolják ezt az agyterületet, hogy megszűnjön a nikotin utáni vágy, ugyanakkor ne károsodjon a többi funkció, például az éhségérzet. (Habár ennek szabályozása is ígéretes lehet.)

Szóba jöhet a gyógyszeres kezelése, mágneses tér alkalmazása, vagy az úgynevezett mély agyi stimuláció, amelyet ma is alkalmaznak a depresszió és a Parkinson-kór ellen.

A tudósok azonban hangsúlyozzák, hogy rengeteg kutatásra lesz szükség, amíg az eljárás egyáltalán a kísérleti fázisba jut, hiszen rendkívül ügyelni kell arra, hogy csak a káros szokást iktassák ki, mellékhatások nélkül.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018