INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

Tömeggyilkossá válhatnak a házimacskák

Infostart

Elképzelhető, hogy a macska lesz az a háziállat, amelyben a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírusa nemcsak szaporodik, hanem közben meg is tanul alkalmazkodni az emlősök szervezetéhez, így később könnyűszerrel alakulhat emberről emberre terjedő változattá.

Erre a következtetésre egyetemi kutatóorvosok azután jutottak, hogy a járvány által sújtott indonéziai területeken 500 kóbormacskát fogtak be, és vérmintát vettek tőlük.

Az állatok közül minden ötödik hordozta a madárinfluenza vírus ellenanyagát, ezek a macskák tehát túlélőnek számítanak. Ez azt jelenti, hogy a H5N1 Indonéziában a macskák között sokkal elterjedtebb, mint azt korábban feltételezték.

Ez a szám természetesen nem tartalmazza az elpusztult állatokat, de Indonéziában a fertőzött szárnyas-farmok közelében rengeteg elhullott macskát találtak - a kóbor ragadozók nyilván beteg madarak húsából ettek.

Az is figyelemre méltó, hogy a macskák már egymást is meg tudják fertőzni, közöttük tehát már kialakult az a járvány, amelytől az ember retteg. Ahogy terjed a fertőzés a macskák között, úgy tanul a vírus emlősökben szaporodni - teszi hozzá az indonéziai illetékes minisztérium egyik vezetője.

Nincs mit tenni?

Ez a friss vizsgálat az első, amely az ember közelében élő kóbor- vagy háziállatok fertőzöttségét vette számba. Ismert, hogy tigrisek és leopárdok is pusztultak el madárinfluenza miatt a thaiföldi állatkertben.

Egy holland laboratórium, amely kifejezetten a macskajárvánnyal foglalkozik, felhívja a figyelmet arra, hogy az 1918-as spanyolnátha vírusa valószínűleg a házi sertésekben adaptálódott az emberi szervezethez, most pedig a macskáknak juthat a közvetítő emlős szerepe.

Minden beteg macska egy újabb lehetőség a vírusnak az átalakulásra. Tömeges kiirtásukra sem lehetőség, sem esély nincs, mint ahogy annak megakadályozására sem, hogy a macskák fertőzött húst egyenek, tekintettel az afrikai és ázsiai nyitott piacokra, és a kényszervágásokra, amelyek után a tulajdonosok visszakapják levágott csirkéiket.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018