eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az önzetlen darazsak a távoli rokonokat is gondozzák

A darazsaknál szokatlanul széles körű gondoskodását figyelték meg kutatók, akik apró rádiófrekvenciás azonosító berendezésekkel szerelték fel a rovarokat.

A tudósok azt figyelték meg, hogy a dolgozó darazsak nemcsak a saját fészkükben gondozzák a lárvákat, hanem a szomszédos fészkekben is kiveszik a részüket a fiatalok felneveléséből.

A Panamában vizsgálódó tudósok szerint a viselkedés mögött az állhat, hogy a rovarok közvetett módon így biztosítják a génjeik továbbélését.

Gyakran fordul ugyanis elő, hogy egy-egy fészket elpusztítanak a ragadozók, így a többfelé való ténykedés javítja az esélyeket.

A dolgozó darazsak ugyan nem szaporodnak, de a lárvákról való gondoskodás így is a rokon gének továbbadását segíti.

A Londoni Állattani Egyesület szakemberei megjegyzik, hogy a jelenség - amely csak néhány darázsfajnál figyelhető meg - pontos okát még nem sikerült tisztázni, de a panamai megfigyelések sokat segíthetnek ebben.

A tudósok a vizsgálatban 422 darazsat szereltek fel rádiófrekvenciás azonosító berendezéssel, és 56 százalékuk segített be több fészekben is.

A szakemberek kizárták, hogy ennek csak az eltévedés lenne az oka.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×