eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Amikor a Nílus még valahol máshol volt

Ingyenesen elérhetővé tett az interneten ritka Afrika-térképeket egy amerikai egyetem. A Northwester University gyűjteményében található térképek 1530 és 1915 között keletkeztek.

David Eastbrook, az intézmény kurátora azt mondta, hogy az antik térképek nemcsak a földrajzi tudás fejlődését, hanem a gyarmatosítás folyamatát is bemutatják.

A korai kartográfusok nem látogattak el a területre, és nem végeztek méréseket ott, így kénytelenek voltak becslésekre hagyatkozni - tette hozzá.

A kurátor közölte: a legkorábbi mappák bemutatják, hogy a valóságtól mennyire különbözött az európaiakban élő Afrika-kép.

Néhány korai térképen a Nílus rossz helyen van, és sok hegy, tó és drága ásvány lelőhelyét is pusztán hallomás alapján tűntették fel.

Az időben egymást követő térképeken látható például, ahogy a Viktória-tó megnyúlt zokni alakja fokozatosan kikerekedik.

A korai, gyakran gazdagon illusztrált térképeken láthatók a régi afrikai királyságok is, mint például Abesszínia.

A nyugat-afrikai Dahomey térképét a rabszolga-kereskedelem ábrázolásával díszítették.

Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×