eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Álcázott vírusokkal gyilkolják le a rákos sejteket

Brit tudósok arra készülnek, hogy embereken is kipróbálják a rák gyógyításának új módszerét, amelynek lényege, hogy a daganatos sejteket vírusokkal fertőzik meg.

Ha a módszer működik, akkor a sugárkezelés és a kemoterápia mellett az eljárás a rák gyógyításának harmadik pillére lehet.

A kísérleteket Leonard Seymour, az Oxfordi Egyetem génterápiára szakosodott professzora vezeti, a munkában brit és amerikai tudósok vesznek részt.

A terápiában azt a jelenséget használják ki, hogy a tartósan életben maradó rákos sejtekre nem hat a szervezet védekező rendszere, így ha egy vírus bejut a sejten belülre, ott akadálytalanul szaporodhat, végül elpusztítva a gazdasejtet.

Egereken végzett kísérletek során a kutatók azt tapasztalták, hogy a módszer eredményesen működik a kemoterápiás kezelésre nem reagáló daganatokkal szemben is.

Álcázzák a vírust

A kutatók már korábban is tisztában voltak az eljárás adta lehetőséggel, de nehézséget okozott, hogy miként juttassák el a vírusokat a daganatokba, ha azok elérhetetlen helyen vagy a testben szétszóródva helyezkednek el - a véráramban ugyanis az immunrendszer elpusztítja a vírusokat.

Ennek kiküszöbölése érdekében Leonard Seymour kutatócsoportja kémiai módszerekkel módosította a vírus felépítését, egyfajta "kabátot" adva rá.

Az álcázott vírus így a véráramon keresztül eljuthat minden rákos sejthez, nem fenyegetik az immunsejtek. A másolt vírusok azonban nem öröklik az "álcaköpenyt", így nem áraszthatják el a szervezetet.

A módszer különösen hatékony lehet az áttétek kezelésében, amely szintén lényeges, a bőrrákos betegek háromnegyede például azok miatt hal meg.

Nátha és himlő

Az első kísérletekhez két vírust választottak ki: az egyik az adenovírus, amely a náthához hasonló tüneteket okoz, a másik a vaccina, amely a tehénhimlő kórokozója, és a himlő ellen már korábban is használták.

Biztonsági megfontolásokból a kísérletben legyengített vírusokat használnak, amelyeket kezdetben közvetlenül (nem a vérkeringésen keresztül) és az álcázás nélkül juttatnak el olyan rákos májsejtekhez, amelyek nem reagáltak a hagyományos kezelésre.

A tervek szerint a jövőben a módszert mindenféle rák ellen, természetes (nem legyengített) vírusokkal alkalmaznák.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×