eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szenzációs felfedezés: őssejtek magzatvízből

Nemcsak embriókból, hanem magzatvízből is lehet nyerni őssejteket, amelyek segítségével a későbbiekben eredményesebben tudnak gyógyítani egyes betegségeket - fedezték fel amerikai kutatók. Az őssejtkutatás eddig erkölcsi kérdéseket vetett fel, mert a forrásként szolgáló embriókat megsemmisítették.

A magzatvízből nyert őssejtek is felhasználhatók különböző sejtszövetek előállítására - állítják azok a tudósok, akik a Nature Biotechnology című szaklapban számoltak be kutatásaik eredményéről.

A fogantatás után néhány nappal létrejövő őssejtek képesek arra, hogy az emberi testben megtalálható több mint kétszáz szövetté formálódjanak.

A gyógyításban ennek az a jelentősége, hogy a károsodott területre juttatott őssejtek képesek regenerálni az adott szövetet. A kutatók azt remélik, hogy hamarosan pótszerveket tudnak növeszteni a betegek számára.

Az észak-karolinai Wake Forest Egyetem tudósai eredetileg egy, a terhességgel foglalkozó kutatáshoz vettek magzatvízmintát.

Laboratóriumi körülmények között elkezdték vizsgálni, hogy növekedésnek indulhatnak-e a sejtek, és úgy találták, hogy az embriókból nyert őssejtekhez hasonlóan a magzatvízből nyert anyaggal is többféle szövetet képesek létrehozni.

A kísérleti egerekbe telepített, magzatvízből nyert őssejtek például csontszövetté formálódtak, de az agyban és a májban megtalálható sejteket is sikerült létrehozni belőlük.

Brit tudósok ugyanakkor megjegyezték, hogy a magzatvízből származó anyag bizonyos mértékben különbözik az embriókból nyert őssejtektől, és ezért kevesebb gyógyászati alkalmazása lehetséges.

A Wake Forrest Egyetem kutatói szerint azonban így is hasznosnak bizonyulhat, például az olyan gyermekek gyógyításában, akiknek az édesanyjától vették a mintát.

Az eddig külön, erre a célra létrehozott embriókkal folyó kísérleteknek ugyanakkor sok ellenzője van, akik erkölcsi alapon utasítják el az őssejtkutatást.

George Bush elnök 2001-ben jelezte, határozottan ellenzi, hogy a tudomány nevében emberi embriókat semmisítsenek meg, és ezért korlátozta az őssejtkutatásra fordítható szövetségi pénzeket.

Mindez azonban csak még jobban ösztönzi a kutatókat, hogy új módszereket keressenek arra, miként juthatnak őssejtekhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×