eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Marc-Andre ter Stegen goalkeeper of Barcelona and Germany lies injured on the pitch during the LaLiga match between Villarreal CF and FC Barcelona  at Estadio de la Ceramica on September 22, 2024 in Villarreal, Spain.  (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Jose Breton/Pics Action/NurPhoto/Getty Images

Nagy a baj Barcelonánál – új kapust kell keresni, magyar játékos is a képben

Marc-André Ter Stegen súlyos térdsérülése után új kapust kereshet a sérülésektől amúgy is sújtott katalán csapat. Ha nem érkezik új játékos, a 18 éves magyar Yaakobishvili Áron is lehetőséghez juthat.

Marc-André Ter Stegenre az elsődleges vélemények szerint legalább nyolc hónapos kihagyás vár, miután a német kapus a Villarreal ellen 5-1-re megnyert bajnoki első félidejében rosszul ért talajt. Azonnal lehetett látni, hogy nagy a baj, végül hordágyon kellett lehozni a pályáról.

Azonnal egy valenciai kórházba vitték kivizsgálásra a nagy fájdalmakkal küzdő futballistát. A Mundo Deportivo tudósítása szerint nem sokkal később tolószékbe hagyhatta el a Vithas Castellónt, és egy mikrobusszal azonnal Barcelonába szállították.

Hivatalos közlemény még nem jelent meg a sérüléséről, de spanyol szakértők szerint elszakadt az elülső keresztszalagja, és ez olyan súlyos sérülés, amivel biztosan nem térhet vissza ebben az idényben. Ráadásul ugyanaz a térde sérült meg, amelyet már kétszer kellett műteni, legutóbb 2021-ben.

A kapusokat ritkán éri ez a sérülés, de nem példa nélküli: Gulácsi Péter is több mint egy év kihagyás után térhetett vissza az RB Leipzig kapujába, de szintén csaknem egy teljes szezont kellett kihagynia tavaly Thibaut Courtois-nak, a rivális Real Madrid belga kapusának. Utóbbi a közösségi oldalán már írt is Ter Stegennek: "Sajnálom a sérülésed, fájt látni, hogy így kellett elhagynod a pályát. Remélem, hamarosan felépülsz, és újra a kapuban láthatunk" – írta a kollégájának, ahogy a német honfitárs, a Real Madridból a nyáron visszavonult Toni Kroos is azt üzente, "gyógyulj meg hamar".

Barcelonában most az a kérdés, hogy pótolják-e a német kapust a keretben, mert a liga szabályai súlyos sérülés esetén lehetőséget adnak a rendkívüli igazolásra, de csak a jelenleg klub nélküli játékosok között válogathatnak. A katalán lapok már sorra is vették, hogy kik jöhetnek szóba, így a korábban a Real Madriddal Bajnokok Ligáját is nyerő, 37 éves Keylor Navas, az exbarcás Jordi Masip, a Liverpoolban kétes hírnevet szerző Loris Karius neve is ott a listákon, de még az is felvetődött, hogy a Juventusból a nyáron visszavonult lengyel Wojciech Szczesnyt reaktiválnák.

Persze az is megoldás lehet, hogy a saját nevelésű Inaki Pena lesz az első számú kapus, évek óta vár a sorára, csakhogy tavaly, amikor egy hátsérülés miatt hiányzott Ter Stegen, nem teljesített jól: 17 mérkőzésen 32 gólt kapott, míg a német 37 mérkőzésen csak 36-ot. Ha végül mégis 25 éves Pena állhat a lécek közé a folytatásban – és nincs megállás, szerda este már a Getafét fogadja a a bajnokságot százszázalékos teljesítménnnyel vezető, de lassan a fél kezdőcsapatát elveszítő Barca –, akkor az utánpótlásból kell feltölteni a kispadot is. (Ez nem lenne meglepő a klubnál, hiszen Gavi, Frenkie De Jong, Ronald Araujo, Andreas Christensen, Dani Olmo vagy Marc Bernal sérülése után után is az akadémián, a La Masián talált helyettest Hansi Flick vezetőedző.)

Ha ez lenne a megoldás, akkor váratlan lehetőséghez juthatna a Barcelona magyar kapusa, Yaakobishvili Áron (a bátyja, Antal tavaly már bemutatkozott a Girona védelmében). Pena mögött ugyanis csak a 20 éves Ander Astralaga maradna csereként (a nyári, amerikai túrán a Manchester City elleni tizenegyespárbaj hőse volt, tehát már játszott ő is az első csapatban), mögötte pedig a 18 éves Diego Kochen jöhetne még szóba, csakhogy ő most még hetekig nem bevethető sérülés miatt, utána pedig az a szintén 18 éves Yakobishvili következne, aki 2018-ban került a Barcelona akadémiájára, és azóta többször is részt vehetett az első csapat edzésein, de ilyen közel még nem került ahhoz, hogy hivatalos mérkőzésen is a keretbe kerüljön.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×