eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Lando Norris, a McLaren brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Holland Nagydíjának első szabadedzésén a zandvoorti pályán 2024. augusztus 23-án. A futamot augusztus 25-én rendezik.
Nyitókép: MTI/AP/Peter Dejong

Hoppá! - Találtak valami turpisságot a McLaren hátsó szárnyán

A szabályalkotók tehetetlenek, a McLaren előnybe került mindenki máshoz képest a "mini DRS"-sel.

Miközben az FIA tovább gyűjti az adatokat az első szárnyak menet közbeni viselkedéséről és esetleges rugalmasságáról, a McLarennél a figyelem középpontjába került egy trükkös hátsó szárny - olvasható az M4Sport.hu cikkében.

Még a tavaszi félévben fordult a Red Bull és a Ferrari a FIA-hoz, hogy egyesek rugalmas első szárnyakkal versenyeznek; a McLaren és a Mercedes látványosan gyorsul - gyors és lassú kanyarokban is -, ezért feléjük fordult a gyanú.

A FIA vizsgálni is kezdte az első szárnyakat kamera és viszonyítási pontok segítségével, ám közben kiderült, a hátsó szárnyakon is volna mit nézni; Oscar Piastri (McLaren) hátrafelé néző fedélzeti kameráján jól látható volt az Azeri Nagydíjon, hogy a hátsó légterelője nagy terhelésnél és tempónál nemcsak hátrabukik egy kicsit, de annak felső féklapja oldalt kicsit fel is hajlik a főlaphoz viszonyítva. Az így deformálódó lappal megnyílik egy rés a szárnylap két oldalán, vagyis keletkezik egy "mini DRS", növelve az autó végsebességét.

Tény, ami tény, a McLaren Bakuban nagyobb szárnnyal ment, mint a Mercedes, kisebbel, mint a Red Bull, mégis gyors volt az egyenesekben, DRS-használat nélkül is. A győztes ausztrál Piastri "fél futamon át" védekezett sikeresen Charles Leclerc ellen.

A FIA év közben kényesnek érezhet egy szabályváltoztatást, úgyhogy ez a fejlesztés az év végéig előnyt jelenthet majd a McLarennek.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×