eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sós Csaba egyetemi docens, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányaa Testnevelési Egyetem uszodájában 2017. január 27-én. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége január 25-i ülésén úgy döntött, hogy átalakítja a szövetségi kapitányi posztot, a feladatot Sós Csaba szakmai alelnök vesz át.
Nyitókép: Illyés Tibor

Sós Csaba döntött, Hosszú Katinka még az olimpián is visszaléphet bármelyik számától

Igen közel esik egymáshoz a 200 pillangó és a 200 vegyes a tokiói programban, előbbin Jakabos Zsuzsanna így nem szerepelhet – ő a váltóban vigasztalódhat. A 200 hát miatt pedig Szabó-Feltóthy Eszter itthon marad, hiába vívta ki a szereplés jogát. Íme, a kapitányi indoklás.

Ha a Nemzetközi Úszószövetség jóváhagyja, 36 magyar medencés és két nyílt vízi úszó indulhat a tokiói játékokon – így döntött a Magyar Úszó Szövetség elnöksége, jóváhagyva Sós Csaba szövetségi kapitánynak az edzőbizottság által is megerősített előterjesztését.

"A csapat magja 22 fő, azok a versenyzők alkotják, akik megúszták az A-szintet, az erősebbik szintidőt. Ezek az idők a középdöntőbe jutás esélyével mindenképpen kecsegtetnek. Ezt a szintet akkor kellett megúszni, ha egy számban két úszót indítunk, de van olyan szám, ahol csak egy úszónak van A-szintje" – vágott bele Sós Csaba.

Ezek után a helyzet viszont kicsit bonyolódik.

"A gyengébbek, a B-szintesek részben a koronavírus miatti létszámkorlát áldozataivá váltak, többen mégis megmenekülnek a váltó miatt, mert mindegyik váltóhoz kivihetek még két-két embert, ezzel lett a csapat 32 fős. További 4 B-szintesünk van, akiket vagy befogadnak, vagy nem" – foglalta össze az úszókapitány.

Végső döntés július legelején várható, tehát csak közvetlenül az olimpia előtt, amit Sós Csaba nem tart észszerűnek, de "ez van".

Hosszú Katinka szabad döntését – amely szerint négy számban, a két vegyes mellett 200 háton és pillangón indul még – is kommentálta.

"Katinka döntött így, ezt teljes mértékben rábíztam. Minden háromszoros olimpiai bajnokkal így fogok tenni. Ez a rövid válasz.

A hosszabb válasz, hogy ő is figyelte folyamatosan a felkészülési és versenyeredményeit, illetve magát a programot, hogy hogyan jön ez ki az olimpián. Nyilván van ennek negatív hozama, 200 pillangón és 200 háton valamely A-szintesünk le fog maradni, de Jakabos Zsuzsanna a váltóval például biztosan ott lesz, Szabó-Feltóthy Eszter, egy nagyon tehetséges, fiatal úszónk, itthon marad" – vállalta fel nevekkel is a döntést Sós Csaba, aki elárulta azt is, hogy Hosszú Katinka akkor sem úszik a váltókban, ha a csapatok döntőbe jutnak, "öt évvel idősebb, mint Rióban volt, hosszabb regenerációra van szüksége".

Ami viszont tény, hogy a 200 pillangó és a 200 vegyes nagyon közel van egymáshoz az ötkarikás programban, de ott

"mind a kettőben nagyon nagy esélye van"

Sós Csaba szerint.

A visszalépésről nem beszéltek, számára nyilvánvaló, hogy Hosszú Katinka "mind a négy számot úszni akarja", de "szíve joga" úgy dönteni, hogy visszalép esetleg egy középdöntőbe jutva, hogy nem folytatja, látva a mezőnyt.

Amire Sós Csaba figyelmeztet, hogy 400 vegyesen

a világjárvány kitörése óta senki sem közelítette meg 6 másodpercre sem Hosszú Katinka világcsúcsát.

Úgy látja, az úszócsapat tokiói szereplése akár jobb is lehet, mint amire előzetesen a járvány nélkül számítani lehetett volna.

A teljes beszélgetés csütörtökön este fél nyolc után hallható az InfoRádió Vegyesúszás című magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×