eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sós Csaba egyetemi docens, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a Testnevelési Egyetemen 2017. január 27-én. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége január 25-i ülésén úgy döntött, hogy átalakítja a szövetségi kapitányi posztot, a feladatot Sós Csaba szakmai alelnök vesz át.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Sós Csaba: nincs érv amellett, hogy Hosszú Katinka ne lehetne újra olimpiai bajnok

Az úszók szövetségi kapitánya a háromszoros aranyérmes úszónő esélyei mellett Milák Kristóf és Kapás Boglárka várható versenyzéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya, akit természetesen tokiói várakozásairól kérdeztek – különös tekintettel a legfőbb éremesélyesekről, Hosszú Katinkáról, Milák Kristófról és Kapás Boglárkáról.

Hogy nyerhet-e újra olimpiai aranya(ka)t Hosszú Katinka az eddigi három mellé, erre a kérdésre "fordítva" tekint.

"Keresem, hogy miért ne nyerhetne, és valahogy nem találok ilyen okokat. A lényeg az, hogy persze nem olyan formában és állapotban van, mint Rio előtt 2016-ban, de tegyük hozzá, hogy mások sem, a pandémia belejátszott ebbe" – mutatott rá.

Figyelmeztetett, az elmúlt két és fél évben 4 perc 32 másodpercen belüli időt senki nem úszott 400 vegyesen, miközben Hosszú Katinka legjobbja 4 perc 26 másodperc körüli.

"Elképzelhető, hogy csak 5 másodpercre közelíti meg a legjobbját, ami vízben 10 méter, de akkor is nyerhet,

akkora világklasszis, kivételes a fájdalomtűrő képessége, és jól bírja a váratlan helyzeteket is" – tette hozzá.

További érv Hosszú Katinka mellett, hogy fő számában nem ugranak elő hirtelen nagyágyúk, mint a sprintszámokban, "aki jó, az 400 vegyesen már két éve látszik", arról nem is beszélve, hogy a 400 vegyes annyira energiaégető, "mint a kocsi a városban", este ússzák az előfutamot, másnap délelőtt a döntőt.

Amitől viszont tart, hogy "a kínaiak többször nyúltak bizonyítottan meg nem engedett eszközökhöz".

Milák Kristóf: arany, ezüst

Beszélt az abszolút aranyesélyes Milák Kristóf várható szerepléséről, akin viszont azért nincs nagy nyomás, mert akár még 3-4 olimpia is benne lehet, vagyis akkor sincs semmi, ha Tokióban nem győzne – de azért ennek az esélye igen csekély a kapitány szerint.

"Úszásban szokatlan az a különbség, amennyivel az utána jövő legjobb előtt vezet. Remélem, nem tartanak nagyképűnek, de továbbra is azt mondom, neki kell valamit nagyon elrontania, hogy ne ő nyerjen. Átlagos, hétköznapi formában is nyerni tudna" – szögezte le.

200 pillangón tehát arany-, 100-on ezüstre várományos a Honvéd úszója a "kiugró tehetség" amerikai Caeleb Dressel mögött.

"Ahhoz, hogy százon ne az amerikai nyerjen, két dolognak kell megvalósulnia, az egyik, hogy Miláknak 3-4 tizedet javulnia kell az Eb-hez képest, a másik, hogy Dresselnek ugyanennyit kell romlania, amire azért van esély, mert a program vége felé lesz a 100 pillangó, Dresselnek márpedig több száma lesz előzőleg, váltókban is indul. Bár Michael Phelps is véghez vitt 8 nap alatt 17 rajtot" – ecsetelte Sós Csaba, aki szerint ettől még nem fog "fehér zászlóval" úszni 100-on Milák Kristóf.

Kapás Boglárka: nincs olyan, aki biztosan megverhetné

Kapás Boglárkával kapcsolatban elsőként egy tényt rögzített: a népszerű úszónő 2017 óta nem vesztett világversenyt 200 pillangón.

"Rendkívüli versenyző, hatalmas hajrás, a vékony testalkata miatt a regenerációja is gyorsabb. Nem látok olyat, aki biztos, hogy előtte fog végezni" – fogalmazott a kapitány, aki szerint

ha szoros lesz a verseny, Kapás fog nyerni, mert "ő jön nagyobb sebességgel".

Lelke mélyén az aranyban bízik, a világbajnoknőnek szerinte "a nők között is magas a fájdalomtűrési küszöbje".

Az egyéniségét csalókának tartja, hisz a medenceparton "kedves egyéniség", de a medencében "kőkemény, irgalmatlan, kegyetlen valaki", és gyorsúszóként sem lett rosszabb, amit a női 4x200 méteres váltó akár olimpiai döntőben is kamatoztathat. Figyelni kell rá ugyanakkor, hogy krónikus betegsége miatt visszafogják, ha erre szükség lesz.

A teljes interjút alább meghallgathatja.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×