eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sós Csaba egyetemi docens, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányaa Testnevelési Egyetem uszodájában 2017. január 27-én. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége január 25-i ülésén úgy döntött, hogy átalakítja a szövetségi kapitányi posztot, a feladatot Sós Csaba szakmai alelnök vesz át.
Nyitókép: Illyés Tibor

Sós Csaba: Hosszú Katinka Tokió előtt is megteheti, amit Rio előtt

Sós Csaba a budapesti úszó-Eb 4. versenynapját értékelve az InfoRádiónak úgy fogalmazott, 200 pillangón az lesz, amit a háromszoros olimpiai bajnok úszónő szeretne. Cseh Lászlótól pedig 4-5 éve nem látott olyat, mint csütörtökön 200 vegyesen.

Kettős magyar sikert hozott a női 200 méteres pillangóúszás a budapesti Európa-bajnokságon. A világbajnok Kapás Boglárka egyéni csúccsal és nagy fölénnyel nyert, míg a háromszoros olimpiai aranyérmes Hosszú Katinka a második helyen csapott célba.

"Pont annyira volt szemet gyönyörködtető Kapás Boglárka úszása nekem, mint a szurkolóknak. Magabiztos, szép úszás volt, és élete legjobbját úszta. Jobbat, mint amikor világbajnok lett. Öröm volt nézni" – ecsetelte az InfoRádiónak a budapesti úszó-Eb negyedik versenynapjának legfontosabb eseményét Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya.

Azt is elmondta, mire lehet képes a friss Európa-bajnok a nyári olimpián a tengerentúli ellenfelekkel szemben.

"Látszik már, hisz ízig-vérig versenyző. Már korán ott volt a mezőny elején, a második százon el is ment,

ha még jobban megszorították volna, még gyorsabb lett volna"

– jelezte a kapitány, és Hosszú Katinka ezüstérmét ugyanebben a számban szintén értékelte.

"Körülbelül erre számítottam, a 400 vegyes alapján már látszott, hogy a legjobbjához képest körülbelül itt tart most. De ezt most már stabilan hozza, kiélezett helyzetben, többször úszva, és még van két hónap Tokióig; ha azt nézzük, hogy mennyit javult az országos bajnokság óta, akkor csak bizakodó lehetek" – mondta.

Az olimpián ugyanakkor üti egymást a 200 pillangó és a 200 vegyes, ami miatt lehet tartani attól, hogy megismétlődik, ami 2016-ban volt az olimpián, hogy

a fontosabb számért az utolsó pillanatban visszalép a 200 pillangótól, elvéve a lehetőséget mástól

(Jakabos Zsuzsanna), akinek olimpiai szintideje van.

Ezzel kapcsolatban is egyértelműen fogalmazott Sós Csaba.

"Belefér a kettő, határozottan. Korábban sorozatban úszott, amikor kiváló formában volt, neki nem volt gond, hogy egymás után úszott egy középdöntőt és egy döntőt. Nyilván az olimpia olimpia, helyes döntést fog hozni" – utalt arra, hogy május végén derül ki, Hosszú Katinka "viszi-e" a 200 pillangót, vagy átadja-e a helyét másnak.

Férfi 200 vegyesen a keddi döntőben Cseh László 0,4 másodpercet javított középdöntős idejéhez képest, Kós Hubert viszont nem tudott javítani középdöntős idején, a junior világcsúcson.

"Cseh Lacinál 4-5 éve nem láttam ilyet, hogy 36 órán belül háromszor le tudja úszni a számát úgy, hogy a szórás 5 tizedmásodpercen belül van, és a döntőben a legjobb. Nyilván ez egy komoly emberi teljesítmény is volt. Kós Hubert egy nagyon tehetséges és fiatal versenyző, neki ez élete első felnőtt világversenye, először van abban a helyzetben, hogy háromszor kell leúsznia egy számot; a középdöntőben elvitte a hév. Ezt edzésen nem lehet gyakorolni, csak ilyen kiélezett szituációban. Megértem, hogy csalódott, a középdöntős idejével bronzérmes lett volna" – magyarázta Sós Csaba, aki szerint jó lesz megjegyezni Kós nevét, "sok érmet fognak még a nyakába akasztani".

Az Eb-nek több mint a fele lement, de vannak még esélyek, Sós Csaba szerint ilyen

  • 50 pillangón Szabó Szebasztián
  • 200 gyorson és 100 pillangón Milák Kristóf
  • 1500 gyorson Mihályvári-Farkas Viktória és Késely Ajna
  • 200 vegyesen Hosszú Katinka
  • 400 vegyesen Verrasztó Dávid
  • 200 háton Bernek Péter és Telegdy Ádám

"Tehát még az sem biztos, hogy az érmek felén túl vagyunk" – jegyezte meg a kapitány.

A pénteki magyar program ITT.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×