eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Lewis Hamilton, a Mercedes brit (b, elöl) és Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője (j, elöl) a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Orosz Nagydíjának rajtját követően a Szocsi Autodrom versenypályán 2020. szeptember 27-én.
Nyitókép: A Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Orosz Nagydíjának rajtja a Szocsi Autodrom versenypályán. MTI/Pool EPA/Jurij Kocsetkov

Nagy változások jönnek a Forma-1-ben már idén is

A kezdési időpontokat érinti, de nem ez az egyetlen újítás az új szezon előtt. Mi lesz Lewis Hamiltonnal?

A Forma-1 vezetősége megerősítette, hogy az idei szezonban a futamok az előző évekhez képest tíz perccel korábban fognak elrajtolni. A 2018-as idény előtt tíz perccel eltolták valamennyi verseny kezdési időpontját, illetve egyes nagydíjak rajtját egy órával későbbre rakták, így kellett megbarátkozni a 15.10-es időpontokkal. Ez azonban az idei évtől megváltozik, a legtöbb európai futam újra 15 órakor kezdődik majd vasárnaponként, de lesznek magyar idó szerint 14 órás versenyek is.

Vámosi Péter, a Racingline.hu főszerkesztője az InfoRádiónak felidézte, hogy az amerikai nézők miatt tolta későbbre a jogtulajdonos Liberty Media a kezdéseket, míg a 10 perces pluszt a reklámok miatt iktatták be.

A másik változás, hogy kevesebb idő áll a csapatok rendelkezésére a tesztelésre, ugyanis a pénteki szabadedzések 60-60 percesek lesznek az eddigi 90 helyett.

Ezzel összesen egy órát buknak.

Arra lehet számítani a szakértő szerint, hogy 3-4 másodperccel rosszabb köridők születnek idén a padlólemezt és az autók hátsó részét érintő módosítások miatt. A McLaren pedig újratervezi autóját, amiatt is, hogy Mercedesmotort használ az új szezonban az eddigi Renault-erőforrás helyett. A wokingi csapatról a címvédő Lewis Hamilton is azt mondta, érdemes le rá figyelni.

A hétszeres világbajnok brit pilóta jövőjére is érdemes figyelni. Hamiltonnak továbbra sincs szerződése az új szezonra a Mercedesszel. Vámosi Péter szerint

nem a pénzen vitatkoznak, hanem a szerződés időtartamán.

A versenyző hároméves kontraktust szerezni, míg a csapat egy évvel hosszabbítana, miután úgy érzi, idén még lubickolhat és jó eséllyel vág neki a szezonnak. 2022-től azonban komoly szabályváltozások következnek és kiszámíthatatlanná válnak az erőviszonyok. A szakértő szerint nem kizárt, hogy a Mercedes új pilótapárossal vágna neki az új korszaknak.

Vámosi Péter arra számít, hogy végül megegyeznek a felek, és Hamilton kettő vagy egy plusz egyéves megállapodást ír alá.

„Nem hiszem, hogy el akarja üldözni a Mercedes.

Jobb marketingértéke van, mint Valtteri Bottasnak, Hamilton aktív a pályán kívül is. Az a kérdés, mikor jön el az a pont, amikor már nem okoz neki örömet az F1 és valami mást is kipróbálna” – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy a brit versenyző a divat, a zene és a környezetvédelem területén is tevékeny. Elképzelhet, hogy már nem versenyzőként, hanem nagykövetként marad a Mercedesnél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×