eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mit veszített a magyar futball a mexikói 0-6-tal?

Ma huszonöt éve a magyar labdarúgó-válogatott megsemmisítő, hatgólos vereséget szenvedett a mexikói világbajnokságon. Irapuato, a találkozó helyszíne, illetve a "mexikói 0-6" azóta is megkerülhetetlen mérföldkő a hazai futballtörténelemben, némi túlzással a bukás szinonimája. Tény: Mezey György vezetésével az addig Európa, sőt a világ legjobbjai ellen nyerni képes, az ötvenes évek óta nem, vagy csak alig tapasztalt futballőrületet kiváltó válogatott a magyar labdarúgás vb-történetének precedens nélküli, legsúlyosabb vereségét szenvedte el. Mi veszett el Mexikóban? Mit veszített a magyar futball Mexikóban? Igazságosak vagyunk-e az értékelésekben?

Mezey György 1983 nyarán, az egy évvel később az Eb nagy szenzációját okozó dánok elleni 3-1-es koppenhágai vereség után vette át a szövetségi kapitányi posztot Mészöly Kálmántól. Első mérkőzése szeptember 7-én, a nyugatnémetek elleni barátságos mérkőzés volt a Népstadionban, "csak" 30 000 néző előtt.

A bő egy évvel korábban világbajnoki ezüstérmet nyertek közül "Toni" Schumacher, a két Förster, Karlheinz és Bernd, valamint Hanspeter Briegel, Hansi Müller és Pierre Littbarski is pályára lépett a mérkőzésen, s játszott az ifjú Lothar Matthäus és Rudi Völler is. Az első Mezey-válogatott a Zsiborás - Farkas T., Kardos, Róth, Varga J. - Garaba - Burcsa, Nyilasi, Csongrádi - Szokolai, Dajka tizeneggyel kezdett, később Péter Zoltán és a pécsi Mészáros Ferenc is beszállt. Farkas Tibor, Róth Antal és Mészáros akkor játszottak először az A csapatban. A kezdet nem volt rossz: Nyilasi Tibor és Rudi Völler egy-egy góljával 1-1-re végződött a mérkőzés.

Noha a kapitány néhány poszton tovább kísérletezett (a következő, ugyancsak pesti, az angolok elleni mérkőzésen a csepeli Kovács Attila védett, egy félidő erejéig szerepet kapott a későbbi csapatkapitány, Nagy Antal, valamint a győri bajnokcsapatból Csonka Gyula, Hannich Péter és Hajszán Gyula is bekerült Burcsa Győző mellé), a váz már kialakult. Az akkoriban első számú mumusnak számító angolok elleni sima vereséget (0-3) követően, 1983 októberétől, a bécsi, a mexikói világbajnoki részvételt bebiztosító, osztrákok elleni 3-0-ig már csak mindössze két vereséget szenvedett, azokat is felkészülési mérkőzésen. Szabadkán a jugoszlávok, illetve Budapesten a mexikóiak tudtak nyerni.

A nagy sorozat - legalábbis, ami a vb-selejtezőket illeti - bő egy hónappal a pocsék főpróba, a mexikóiak elleni 0-2 után kezdődött, az osztrákok ellen, a Népstadionban. Mezey György a kor legerősebb hazai klubcsapatára épített, hét Honvéd-játékos is játszott. Közülük Nagy Antal és Esterházy Márton gólt is szerzett, az újpesti Kardos Józsefé volt a harmadik találat. E három góllal sikerült fordítani: 1-0-ra még az osztrákok vezettek Schachner, találatával. A csapat akkor a 21. évében járó benjáminjai közül Détári Lajos harmadszor, Kiprich József először szerepelt az A csapatban.

A válogatott utána - a korszak egyik legnagyobb sikerét elérve - győzött Hollandiában, nyert (a hajrában kilenc Honvéd-játékossal a soraiban) Cipruson, barátságos meccsen, 1985 januárjában, legyőzte Hamburgban a nyugatnémeteket, itthon is győzött a végig 11 emberrel védekező ciprusiak ellen, majd Bécsben, a Hanappiban, az osztrákok elleni 3-0-val kiharcolta a világbajnoki részvételt.






A csapat tagjai hihetetlen népszerűségre emelkedtek, futball-láz tört ki Magyarországon. Még az a példátlan eset is megesett, hogy az akkori Képes Sport május elején kétszer egymást követően ugyanazt a poszter jelentette meg lapszáma közepén: a válogatott képét tartalmazó első szám az utolsó szálig elfogyott, s még ezrek akartak venni belőle.1985. május 14-én, a Népstadionban, 74 ezer néző előtt a hollandok 1-0-ra nyertek a már vb-résztvevő magyar csapat ellen - a tömeg egy része a meccs után tört-zúzott, fejeket követelt, betörte a stadionban az öltöző ablakát. (Éppen olyan vehemensek és kezelhetetlenek voltak az indulatok, mint 1938-ban a vb-döntő elveszítése után az akkori szövetségi kapitánnyal szemben, vagy 1954-ben, ugyancsak egy vb-döntő után, a "vesztesekkel", elsősorban a kapitánnyal, Sebes Gusztávval szemben.)

Ám a válogatott utána a mexikói utazásig megint remekelt: egy kivételével minden mérkőzését megnyerte. Győzött Walesben 3-0-ra (az 1984-es ifjúsági Európa-bajnok válogatott legérettebb játékosa, Kovács Kálmán már az A-csapatban is helyet kapott), aztán a mexikói túrán Dél-Korea ellen 1-0-ra, Algéria ellen pedig 3-1-re, s csak a mexikóiaktól kapott ki, 2-0-ra. 1986 februárjában, Ázsiában legyűrte a kontinens válogatottját 2-0-ra, s győzött Katar ellen 3-0-ra. 1986. március 16-án, a Népstadionban pedig, telt ház előtt, Détári Lajos, Kovács Kálmán és Esterházy Márton egy-egy góljával, 3-0-ra nyert a brazilok ellen.



A France Football európai ranglistáján az élre masírozó magyar csapattal szemben, a misztikus brazilok elleni gálateljesítmény után különösen magasak lettek az elvárások. Nagy Antal, a csapat kapitánya a világbajnoki címet is elérhetőnek tartotta, de szinte olyan játékos vagy szurkoló nem is akadt, aki legalább a nyolc közé ne várta volna a csapatot.

Ma már tudjuk: óriási bukás lett a nagy reményekkel várt szereplésből. Azóta sem tudhatja igazán a közvélemény, mi is történt Mexikóban, sőt, a játékosok azt mondják, a szakmai vezetés velük sem tisztázta, ki, mit rontott el. Õk is döbbenten figyelték, mennyire tehetetlenek, erőtlenek.

Szinte biztosra vehető, hogy az ausztriai magaslat, a téli körülmények között tartott edzőtábor döntő hibának bizonyult. Sokat veszített a csapat Nyilasi Tibor mellőzésével is. Nem tett jót a mentális állapotnak a kint tartózkodás alatti spártai rend - hogy csak néhány nyerjen említést az azóta visszatérően felbukkanó, "mi volt a baj?" kérdés válaszai közül. Tele volt a sajtó a táplálkozás elhibázott voltával, valamint homályos utalások formájában az elhibázott doppingolás vádjával, de ezeket a leginkább érintettek, a játékosok kategorikusan kizárták.

A magyar válogatott 6-0-ra kikapott a Dinamo Kijevre épített szovjet csapattól, majd Esterházy Márton és Détári Lajos góljával 2-0-ra legyőzte Kanadát. A továbbjutásról döntő mérkőzésen ellenben 3-0-s vereséget szenvedett a franciáktól. Utóbb kiderült, ha két góllal többet lőttünk volna a kanadaiaknak, vagy a kapuba találunk a két vesztes mérkőzéseken, netán nem kapunk kilencet két meccsen, még a két súlyos vereség ellenére is továbblépett volna a csapat. Igaz, ehhez kellett az uruguayiak súlyos, a dánok elleni 6-1-es veresége is.



Az akkori lebonyolítási rend szerint a hat csoportharmadikból négy továbbjutott, így a kétpontos bolgárok és uruguayiak is. Az ugyancsak kétpontos magyar és az egypontos északír együttes befejezte a szereplését a csoportkör után. (A bolgárok a házigazda mexikóiakat, az uruguayiak a Maradonával felálló, későbbi világbajnok argentinokat kapták a nyolcaddöntőben.)A magyar válogatott bukott csapatként kullogott hazai Mexikóból. Noha előzetesen senki sem vitatta, hogy a Mezey-korszakban a legjobb, illetve a szisztémába leginkább illő játékosok alkották a keretet, a kulcsemberek egy része kegyvesztett lett a torna után. Nagy Antal, aki a francia Nancyhoz szerződött, később már csak négyszer kapott helyet a válogatottban. Varga József egyszer sem. Kardos József mindössze háromszor, utoljára 27 évesen. Róth Antal, aki hamarosan a Feyenoord játékosa lett, noha ott, krónikus sérülése miatt kevés meccsen játszott, további nyolc mérkőzésen kapott játéklehetőséget.

Burcsa Győző további két mecset kapott. A korszak legeredményesebb csatára, Esterházy Márton már csak öt találkozón lépett pályára az A-válogatottban. Az 1955-ös születésű Nyilasi Tibor utolsó válogatottsága az 1985-ös, walesiek elleni cardiffi meccs maradt. "Nyíl" 1986 nyara után is játszott a bécsi Austriában, e szakaszban 35 bajnokin 20 gól volt a mérlege.

Ezek a játékosok - miként a társaik - rengeteget veszítettek a mexikói kudarccal. S nem csak azért, mert egy sikeres vb-szereplés után még jobb külföldi szerződéshez juthattak volna. Többségükre bukott futballistaként emlékszik a közvélemény, noha hajdanán legyőzték Hamburgban a németeket, Pesten a brazilokat, Bécsben az osztrákokat, s Rotterdamban a Van Breukelennel, Rijkaarddal, Gullittal, Kiefttel és Van Bastennel felálló hollandokat.

Az a válogatott, dr. Mezey György irányításával, 1983 és 1986 között, 30 mérkőzéséből 18-at megnyert, s csak hétszer kapott ki, ebből kétszer Mexikóban. 68,33 százalékos teljesítménye volt, ami akkor már húsz éve a legjobbnak számított hasonló periódusokat tekintve, s amelyre azóta sem volt példa.

De még többet veszített a magyar labdarúgás, amelyben azóta sem született hasonló kvalitású válogatott. Azóta sem született olyan, amelyik világbajnokságra, vagy Európa-bajnokságra kijutott volna.

Mexikó óta eltelt egy negyed évszázad, s ez alatt a mindenkori válogatott kétszer tudott a selejtezőben olyan csapatot legyőzni, amely aztán szerepelt a következő nagy tornán, magyarul, amelyik továbbjutott a csoportból. A második ilyen a dánok elleni, koppenhágai 1-0 volt 2009 tavaszán, egy már továbbjutott, a vesztes számára tét nélküli mérkőzésen.

Vesztett minden azóta feltűnt magyar éljátékos a mexikói 0-6-tal, legalábbis annyiban, amennyiben hatással volt pályafutására külföldön a magyar futball csökkenő presztízse. Vesztett a későbbi generációk mindegyike, amennyiben hatással volt rá a magyar labdarúgás csökkenő társadalmi elfogadottsága, tekintélye, használjuk még egyszer a szót, presztízse.

A Szörényi-Bródy szerzőpáros legnagyobb sikerű színpadi művében, az István, a királyban éneklik arról, mi lett volna, ha a történelem másképpen alakul: "Koppány, ha Istvánt legyőzöd, nem pusztulnak a hősök, hatalmas nagy lesz itt a nép. / Rómától Görög-Bizáncig, Rajnától Levédiáig / félik majd utódaid nevét. /Mohácsnál győzni fogunk, Dózsa lesz György királyunk, nagyhatalom századokon át. / Rákóczi világot hódít, Kossuth-tal valóra válik, a Duna-menti Köztársaság."

Magam ilyen messzire nem mennék. De azt gondolom, ha nincs a mexikói kudarc okozta sokk, a magyar futball befuthatta volna azt a pályát, amelyet a környező országok futballja. Mert azok mindegyikétől elmaradt az utóbbi negyedszázadban. A történelemi fordulatok következményeként immár hét szomszédos ország (Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia) mindegyike részt vett az elmúlt 25 évben nagy tornán. Csak a magyar válogatott nem.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:28
×
×
×
×