eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lengyelország és Ukrajna rendezheti a labdarúgó Európa-bajnokságot

Lengyelország és Ukrajna rendezheti meg a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot - döntött az UEFA végrehajtó bizottsága.

Az Európa Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának tagjai titkos szavazással jelölték ki a 2012-es kontinensviadal helyszínét. A lengyel-ukrán pályázat a magyar-horvát és az olasz kandidálást előzte meg.

A walesi Cardiffban az Európai Labdarúgó Szövetség Végrehajtó Bizottságának döntését a szervezet elnöke, Michel Platini jelentette be.

A 2012-es tornára június 9. és július 1. kerül sor. Lengyelországban és Ukrajnában is négy-négy város ad otthont a kontinensviadalnak: Varsó, Gdansk, Poznan és Wroclaw, illetve Kijev, Donyeck, Lvov és Dnyipropetrovszk rendezi meg a 2012-es Európa-bajnokság mérkőzéseit. Tartalékhelyszínként Harkovot és Odesszát, illetve Krakkót és Chorzówot jelölték ki, ha valahol nem készülnek el a létesítmények, vagy 16-ról 24-re emelték volna az Eb résztvevőinek számát.

Korábban egyik ország sem rendezett jelentős futballviadalt, és Kelet-Európa is először adhat otthont a labdarúgó kontinensviadalnak.

Gyárfás Tamás, a magyar-horvát pályázatot előkészítő testület magyarországi szervezőbizottságának vezetője abban bízott a döntés előtt, hogy a legjobb pályázattal kandidáló mellett döntenek az UEFA végrehajtó bizottságának tagjai, és nem a futballtudás alapján.

A lengyel sportminiszter, Tomasz Lipiec a döntés előtt úgy vélekedett, hogy az ukrajnai belpolitikai események nem segítik az ukrán-lengyel kandidálást, de nem is esnek pánikba.

A szerda reggel megjelenő nagy európai sportlapok, így az olasz Gazzetta dello Sport, a német Kicker és a francia L'Equipe egyöntetűen az olasz pályázatot tartotta favoritnak, míg a szintén német Sport Bild viszont a magyar-horvát pályázat sikerét várta.

Az esemény rendezési jogára eredetileg öt pályázat érkezett be, a 2005. november 8-i, máltai döntés alkalmával a törököké és a görögöké kiesett.

A végrehajtó bizottság akkori állásfoglalásakor az olasz kandidálás 11, a magyar-horvát kilenc, az ukrán-lengyel pedig hét voksot kapott. A törökök hat, a görögök két szavazattal búcsúztak.

Magyarország sorozatban harmadszor pályázott: először Ausztriával, majd egyedül, ezúttal pedig Horvátországgal közösen, ám egyik alkalommal sem járt sikerrel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×