eur:
392.38
usd:
365.65
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Több döntő is lesz a vébén

A negyeddöntőkkel új szakaszához érkezik péntektől a németországi labdarúgó-világbajnokság. Eddig a vébén nagy meglepetés nem akadt: a világ jelentős futball-hatalmai, az eddigi világbajnokok továbbjutottak.

A kis csapatok ezen a tornán nem tudtak maradandót alkotni: az afrikai virtuózok négy évvel a dél-afrikai rendezésű torna előtt gyengén szerepeltek, az ázsiai együttesek - ezúttal bírói segítség nélkül - nem tudták megismételni legutóbbi szereplésüket. Az észak- illetve közép-amerikai gárdáknál már a pontszerzéstől is "elájult a világ". Az egyedüli kivétel Ausztrália volt, amely kulturált játékával, drámai bukásával kivívta a nézők szimpátiáját és a szakemberek elismerését is.

Gyenge kicsik

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke is csalódottan nyilatkozott az afrikaiak és ázsiaiak szerepléséről: "Sajnos szembetűnően sok helyzetet puskáztak el, a hálóikat pedig többnyire gyenge kapusok őrizték." A FIFA-vezér véleményére azért is érdemes odafigyelni, mert jelenleg is folyik a vita arról, hogy a következő tornán már hat csapat szerepelhessen az afrikai zónából.

Nem túl hatásosan reklámozta a kontinens fociját az öt, Németországban bemutatkozó válogatott: egyedül Ghána élte túl a csoportkört, ám a nyolcaddöntőben a sokkal tudatosabban focizó brazilok könnyedén nyertek ellenük. Joseph Blatter egy svájci televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a torna után fog a szövetség vezérkara dönteni a hatodik helyről.

Az afrikai válogatottak meccsenként átlagosan 0,75 pontot szereztek ami jóval kevesebb mint a dél-amerikaiak 2,07-es vagy az európaiak 1,86-os átlaga. Az ázsiai gárdák sem lehetnek büszkék a maguk 0,58-ára, de a CONCACAF-zóna szerepelt ilyen szempontból a leggyengébben (0,46).

Európa tarol


Joaquín talán még ma sem érti
(fotó: fifaworldcup.com)

A negyeddöntőktől kezdve a világbajnokság átalakul egy bővített Európa-bajnoksággá: a legjobb nyolc közé ugyanis a hat európai csapat mellé, csak a két nagy dél-amerikai gigász tudott beférkőzni: a nagy esélyes Brazília és a szakemberek titkos favoritja, Argentína.

Az InfoRádió németországi tudósítója szerint elsősorban azok az európai csapatok kerültek a legjobb 8 közé, amelyek az elmúlt években meghatározó szerepet töltöttek be az európai labdarúgásban.

Az egyetlen kivétel a spanyol válogatott kiesése, de ők a csoportmeccsek alatt alaposan megverték azt az ukrán válogatottat, amelyik csak jó sorsolásának köszönheti negyeddöntős pozícióját (csoportmásodikként az igen gyenge Svájc ellen jutottak tovább a nyolcaddöntőben egy szerencsés büntetőpárbajt követően).

Spanyolország valóban hiányozik, hiszen klubcsapataik évtizedek óta az európai futball elitjét jelentik (idén BL és UEFA-kupa győzelmet is szereztek), arról nem is szólva, hogy a spanyol bajnokság ma talán a legjobb az öreg kontinensen.

Érdekes, hogy a spanyolokért Olaszország "állhat bosszút" Ukrajnán. Az olaszok klubszinten évek óta talán a legerősebb vetélytársai a spanyoloknak.

Előrehozott döntők

A negyeddöntők közül kettő igazi döntőnek is beillik. A házigazda németek mérkőzése Argentínával nemcsak rangadó, hanem komoly múltra visszatekintő párharc. A két válogatott az elmúlt 20 évben kétszer játszott vébé-döntőt. 1986-ban a dél-amerikaiak már két góllal is vezettek, de a németek felálltak és a 81. percben egyenlíteni tudtak. Burruchaga azonban még a rendes játékidőben betalált, így Maradonáék aranyéremmel térhettek haza. Négy évvel később is ez a két csapat találkozott a döntőben, de Rómában egy sokkal gyengébb meccsen Brehme góljával a németek végül "bedarálták" az argentinokat.

Szintén egy vébé-döntő visszavágója lesz a francia-brazil meccs. Nyolc évvel ezelőtt Párizsban Zidane két fejesével és Petit góljával a gallok valósággal kiütötték a brazilokat. Az akkori csapatokból a kékeknél játszott Barthez, Thuram, Vieira és Zidane is, míg a keret tagja volt Henry és Trezeguet, a túloldalon kezdő volt Cafu, Roberto Carlos, és Ronaldo, de a vébé más meccsein szerepet kapott többek között Emerson, a kispadon ott volt Dida és Zé Roberto is.

Az angolok visszavágnának


Scolari nem fordítana
(fotó: fifaworldcup.com)

Bár nem valószínű, hogy a Portugália-Anglia mérkőzés győztese lesz a világbajnok, ez a párharc is igazi csemege. Az angolokat fűti a visszavágás vágya, hiszen két éve a portugáliai Eb negyeddöntőjében meglehetősen furcsa körülmények között veszítettek. Az a meccs azért maradt emlékezetes, mert az angolok a rendes játékidő végén fejeltek egy szép gólt, amit a svájci Urs Meier bíró nem adott meg. A hosszabbítás is döntetlennel végződött, a 11-eseket 6-5-ra nyerték a portugálok.

A brazil Felipe Scolari, aki jelenleg a portugál válogatottat vezeti, négy éve még brazil szövetségi kapitányként már megtréfálta az angolokat. A későbbi világbajnok 10 emberrel győzte le 2-1-re Angliát. Az angolok szerint itt a visszavágás ideje, persze ők is tudják: Scolari mester a világbajnokságokon már 11 mérkőzés óta nyerésben van. Hétszer nyert Brazilíával a világbajnoki címig, itt Németországban már négyszer győzött Portugáliával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×