eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kissé nőtt a fertőzöttek száma de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben - a nap hírei

27 beteg meghalt, 465-tel nőtt az igazoltan fertőzöttek száma Magyarországon. Keddtől már Moldovába is szabadon utazhatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok. Elhunyt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke.

Egy nap alatt 27 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben és 465-nél igazolták a kórokozót. 1.024 beteget ápolnak kórházban, közülük 114-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 82 ezer körülire csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 804 ezren kapták el a vírust és 29 ezer 709 ember halt meg a betegségben. 5 millió 120 ezer embert oltottak be eddig, közülük több mint 3 millió 540 ezren a második vakcinát is megkapták.

Országszerte tovább csökkent a szennyvíz átlagos koronavírus-koncentrációja a 20. héten. A vizsgált helyszínek közül Szeged, Szekszárd, Szolnok, Zalaegerszeg, valamint az 5 Budapest környéki település - Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta - közös mintája mutat csökkenő tendenciát, ugyanakkor enyhe emelkedés tapasztalható Székesfehérváron és Tatabányán.

Keddtől már a beoltott magyar és moldáv állampolgárok is szabadon, karantén- és tesztkötelezettség nélkül utazhatnak a két ország között - közölte külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Facebookon arra hívta fel a figyelmet, hogy számos országgal folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolások kölcsönös elfogadásáról. A külügyi tárca korábbi bejelentése szerint Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Törökország és Bahrein fogadja el a védettségi igazolványt. Horvátország az oltási papírt is elkéri.

A gazdák megbecsülését és a vidék megújítását segíti a jövő évi költségvetés - mondta az agrárminiszter a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban. Nagy István hangsúlyozta: a bővülő forrásoknak köszönhetően 951 milliárd forint áll a mezőgazdaság és az élelmiszeripar rendelkezésére. Ez az összeg csaknem 40 milliárd forinttal több, mint az idén.

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a 10 évvel ezelőtt elhunyt Mádl Ferenc egykori államfő síremlékénél a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Áder János államfőn kívül a koszorúzáson mások mellett részt vett Mádl Dalma, Mádl Ferenc özvegye, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Boross Péter volt miniszterelnök.

Szemerédi Endrét tüntette ki a Neumann János professzori címmel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szenátusa és a Neumann Társaság. A Széchenyi- és Abel-díjas matematikus az elméleti számítástechnikához való több évtizedes hozzájárulása, illetve a matematika fejlődéséhez kapcsolódóan végzett munkássága miatt kapta a 2017-ben alapított díjat.

Megemlékezéseket tartottak a Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulóján. Az Ökumenikus Egyház megemlékezésén 28 harangütéssel emlékeztek az áldozatokra. A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én a Margit híd közelében maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A hajón 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott. 7 turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

A koronavírus új mutánsát azonosították a tudósok Vietnamban. A brit és indiai mutáns keveréke az eddigieknél is fertőzőbb és könnyen terjed a levegőben. A kutatók szerint ez a variáció a felelős az észak-vietnami tartományokban terjedő fertőzésekért. Eddig a koronavírus 7 mutánsát azonosították Vietnamban, köztük a britet, az indiait és a dél-afrikait.

Könnyítenek a járványügyi korlátozásokon Hollandiában, Írországban és Olaszországban is. Az új fertőzések számának gyors csökkenése miatt Hollandiában június 5-étől kinyithatnak a középületek, de korlátozzák a látogatók számát. Az éttermek zárt térben is fogadhatnak vendégeket este 10 óráig. Írországban június 2-án nyithatnak a szállodák, és 7-én az éttermek, de csak szabad térben szabad fogyasztaniuk a vendégeknek. Olaszországban hétfőtől Molise és Friuli-Venezia-Giulia régióban valamint Szardíniában sem lesz éjszakai kijárási tilalom.

Horvátországban már a 12-15 évesek is igényelhetik a koronavírus elleni oltást, amire eddig csak 16 éves kortól volt lehetőség. A fiatalokat a Pfizer vakcinával oltják be. Az Európai Gyógyszerügynökség pénteken az érintett korosztály számára is ajánlotta a Pfizer védőoltást. Románia megvárja az Európai Bizottság döntését, de már készül a 12-15 évesek oltására a Pfizerrel.

Koszovóban az év végére a lakosság 60 százalékát szeretnék beoltatni a koronavírus ellen. Az egészségügyi miniszter azt mondta: a kormány 1,2 millió adag Pfizer/BioNTech-vakcina vásárlásáról egyezett meg a gyártóval. A cél az, hogy június második felétől kezdve havonta 300-400 ezer embert oltsanak be.

Elhunyt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke a nemzet művésze, rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotót 79 éves korában érte a halál. Az akadémia méltatása szerint életműve meghatározó része marad a magyar kultúrának. Jankovics Marcellt a Magyar Művészeti Akadémia és az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×