eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Európa 5 legjobbja közé igyekszik a Semmelweis Egyetem - a nap hírei

Kitörési pontnak tartja az egészségügy fejlesztését a jegybankelnök. A felsőoktatás számára is több pénzt ígért a kutatás-fejlesztés megemelt támogatásából az innovációs miniszter. A londoni alsóház után a lordok háza is jóváhagyta a megállapodás nélküli brexitet tiltó törvényt. Az InfoRádió legfontosabb hírei pénteken.

A felzárkózás egyik kitörési pontjának nevezte az egészségügy fejlesztését a jegybankelnök. Matolcsy György a Semmelweis Egyetem Nyári Egyetemén tartott előadásában a legfontosabb teendők közé sorolta a lakosság egészségtudatosságának megerősítését, a megelőzésre alapuló ellátórendszer kialakítását, valamint a finanszírozási rendszer felülvizsgálatát. A minőség javítással 40-50 ezer fővel növelhető lenne a munkaerő-kínálat.

Elvenné a bankoktól a Magyar Állampapír Plusz értékesítését a jegybank alelnöke. Nagy Márton szerint érdemes lenne az államkincstáron keresztül megoldani az értékesítést, mert az jóval olcsóbb lenne. Az alelnök a közgazdász vándorgyűlésén elmondta, hogy most az állampapír 75 százalékát a bankrendszeren keresztül adják el, ami 175 milliárd forintjába kerül 2023-ig a lakosságnak és az államnak a jutalékok és számlavezetési díjak miatt.

A felsőoktatásra is több pénz jut abból a 32 milliárd forintból, amennyivel a kormány a kutatás-fejlesztés támogatását megemelte - jelentette ki az területért felelős innovációs miniszter. Palkovics László a Semmelweis Egyetem 250. tanévének megnyitóján mondta ezt. Merkely Béla rektor elsődleges célnak nevezte, hogy az egyetem a következő tíz évben a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban a legjobb száz, szakterületén Európa legjobb öt gyógyító egyeteme közé kerüljön.

A jövőt képviseli a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új, Zugligeti úti campusa - mondta az épületegyüttes átadó ünnepségén a főpolgármester. Tarlós István arról beszélt, hogy a 2005 óta Moholy-Nagy László nevét viselő tudásműhely a beruházással Közép-Európa legkorszerűbb művészetoktatási intézményévé vált. Kiemelte, hogy a projekt fontos része volt a campus parkjának megújítása is: hamarosan a lakosság számára is megnyílik a 16 ezer új növényt számláló, 15 ezer négyzetméteres közpark, amely mellett a Zugligeti úton közparkolók és kerékpártárolók is létesültek.

Menet közben sem lesz drágább a 2022-es kézilabda Európa-bajnokságra készülő sportcsarnok - mondta az InfoRádiónak Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Fürjes Balázs szerint példátlanul szigorú szerződést kötöttek, napi 400 milliós kötbért követelnek a kivitelezőtől az esetleges késésért. A Market Építő Zrt nyerte a beruházás megvalósítását 78 milliárd forinttal. Az államtitkár elmondta, hogy a munka már jövő héten indul, a Népliget melletti épületnek 2021 novemberére kell elkészülnie.

A magyar nemzet fennmaradását és a magyar emberek életminőségének javítását nevezte a magyar állam céljának a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt a Budapesti Demográfiai Csúcs zárásán ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy van, ahol vitatják azt a célt, hogy a magyar állam fennmaradjon. Azt mondta: a kormány álláspontja az, hogy a magyar nemzet - ahogy minden nemzet - egyszeri és megismételhetetlen érték.

Szolidárisabb, igazságosabb, zöldebb politikát szeretne az önkormányzatokban Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt. A politikus azt hangoztatta, hogy a választópolgárok megváltoztathatják településük sorsát, ha az ellenzéki összefogás jelöltjeire szavaznak az októberi önkormányzati választáson.

Átalakítaná a fővárosi fizetős parkolási rendszert a Jobbik. Z. Kárpát Dániel pártelnök azt mondta, hogy a Budapesten élőknek a saját lakókerületükben ingyenessé tennék a parkolást, a többiek számára pedig kétszáz forintban határoznák meg a maximális óradíjat. Utóbbi alól csak a budai Vár, illetve egyes, kiemelt forgalomszabályozó szereppel bíró helyszínek jelenthetnének kivételt.

Összegyűjtötte a szükséges ajánlásokat Puzsér Róbert, az Állampolgárok a Centrumban Egyesület főpolgármester jelöltje. Eddig 6136 aláírás gyűlt össze. Puzsér Róbert nem sokkal később Facebook oldalán azt is közölte: leadtak ötezer ajánlást, a Fővárosi Választási Iroda pedig értesítette azok hitelességéről.

Összesen 28 kiadó mutatkozik be a pénteken megnyílt Budavári Könyvünnepen a Szentháromság téren. A hétfő hajnalig tartó rendezvény a harminc éve elhunyt Márai Sándor előtt tiszteleg, a díszvendég az író szülővárosa, Kassa. Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere a megnyitón a Budavárért Emlékérmet Ugron Zsolna írónak adta át.

A brit törvényhozás felsőháza is jóváhagyta a megállapodás nélküli brexitet tiltó törvényt. A királynő előreláthatóan hétfőn írja alá a törvényt, amely kimondja: a miniszterelnöknek újabb három hónapos haladékot kell kérnie az Európai Uniótól. Vagyis az Egyesült Királyság október 31-én nem léphet ki megállapodás nélkül az unióból. Korábban Boris Johnson miniszterelnök azt mondta: előrehozott választások kiírását kezdeményezi, ha átmegy a kemény-brexitet tiltó törvény. A Munkáspárt pénteken közölte: nem támogatja az idő előtti választásokat.

Az Európai Unió fél millió euró sürgősségi segélyt juttat a Bahamákra a Dorian hurrikán károsultjai megsegítésére. Az uniós hozzájárulás olyan alapvető szükségletek finanszírozását biztosítja, mint szállások építése és fenntartása, vízellátás, valamint higiéniai és élelmezési feladatok ellátása. A Bahamákon 30-ra nőtt a Dorian halálos áldozatainak száma. Az amerikai meteorológiai szolgálat egyes fokozatúra minősítette le vihart.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×