eur:
395.24
usd:
372.25
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
TURIN, ITALY - MAY 14: Alessandro Cattelan, Laura Pausini and Mika pose on stage with the Eurovision Song Contest winners, the Kalush Orchestra, representing Ukraine, attend the Grand Final show of the 66th Eurovision Song Contest at Pala Alpitour on May 14, 2022 in Turin, Italy. (Photo by Stefania DAlessandro/Getty Images)
Nyitókép: Stefania D'Alessandro/Getty Images

Ukrajna nyerte az Euróvíziót, Volodimir Zelenszkij Mariupolban látná vendégül az eseményt

Majd egyszer, a szabad, békés, újjáépített Mariupolban. Az idei megmérettetést a közönségszavazatoknak köszönhetően simán nyerte az ukrán Kalush Orchestra Torinóban.

Bejött a papírforma az idei Eurovízión, az előzetesen toronymagas esélyesnek tartott ukránok nyerték meg az idei dalfesztivált. A nemzeti zsűrik szavazása után némi meglepetésre az Egyesült Királyság állt az első helyen 283 ponttal, mögöttük Svédország állt 258 ponttal és Spanyolország 231-gyel. Az ukránok a negyedik helyen végeztek 192 ponttal, úgyhogy nem voltak vészesen lemaradva, a pontok másik felét ugyanis a közönségszavazás adta, az ukránok pedig főként itt támaszkodhattak az összeurópai támogatásra. Ez pedig végül be is jött, 439 pontot kaptak a közönségtől, amivel bőven 600 pont fölé mentek, és az izgalmak után végül simán húzták be a győzelmet – írja a Telex.

A 2022-es Eurovízión eredetileg 41 ország indult, ám Oroszországot februárban Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója miatt kizárták. Végül az ukrán Kalush Orchestrával együtt 25 produkció jutott a döntőbe.

A torinói döntő:

A győztes ukrán előadás:

A banda tagjai nem nagyon tudtak együtt próbálni, és csak külön engedéllyel utazhattak csak külföldre, hiszen a háborús helyzet miatt Ukrajna nem engedi a harcra fogható ukrán férfiaknak, hogy elhagyják az országot. Az egyik tag egyébként ennek ellenére otthon maradt, a fronton teljesít katonai szolgálatot – emlékeztet a lap. A torinói döntőben az előadásuk után Oleh Psziuk énekes azt mondta: „Kérlek, segítsetek Ukrajnának, Mariupolnak. Segítsetek az Azovsztalnak most.”

A döntő előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Facebook-videóban kampányolt az ukrán induló mellett, és természetesen aztán a győzelemről is megemlékezett a közösségi oldalán. Itt azt írja, hogy jövőre, a történelemben harmadszor Ukrajna lesz a vetélkedés házigazdája, és egyszer majd a szabad, békés és újjáépített Mariupolban fogják vendégül látni az eseményt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×