INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

vinyl

cd

streaming

hangfelvétel

mahasz

zeneipar

digitális

bakelit

Eszméletlenül pörög a vinyl, de a zenei streaming megszorongathatatlan

Eszméletlenül pörög a vinyl, de a zenei streaming megszorongathatatlan

Infostart / MTI

Magyarországon tavaly 2020-hoz képest másfélszeresére nőtt a hanglemezek értékesítése, erre már többet költöttek a magyarok, mint CD-re.

A hazai hangfelvételipar tavaly 26 százalékkal nőtt, bevétele elérte a 6,9 milliárd forintot. Ezen belül a streaming 2021-ben újabb több mint egymilliárd forinttal többet hozott, mint egy évvel korábban – közölte a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége.

A Mahasz azt követően tette közzé a hazai hangfelvételpiac fizikai és digitális értékesítésének 2021-es statisztikáit, hogy a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI publikálta éves jelentését az elmúlt év eredményeivel.

A magyarországi digitális zenei bevételek 28 százalékkal nőttek (4,1 milliárdról 5,3 milliárd forintra); ismét növekvő pályára állt a fizikai értékesítés (21,48 százalékkal bővült, 1,31 milliárdról 1,59 milliárd forintra);

a fizikai és a digitális értékesítés összesített bevétele 26 százalékkal magasabb lett az előző évhez képest

(5,4 milliárdról 6,9 milliárd forintra emelkedett).

A hazai hangfelvételipar összesített bevétele felívelőben van, elsősorban a digitális forgalmaknak köszönhetően. A 2000-es csúcs állapothoz és a 2013-as mélyponthoz képest egy újabb évet javított az iparág: a 2021-es bevételi adatok a 2006 és 2007 közötti értékekkel egyeznek meg.

Az előző évhez képest az eladott fizikai hanghordozók száma 25,1 százalékkal nőtt: 2021-ben 1.032.499 darab CD, vinyl és egyéb hanghordozó fogyott. Az éves kereskedelmi érték 21,48 százalékkal emelkedett, jelenleg 1,59 milliárd forintot termel a hangfelvételipar fizikai szegmense.

A növekedés legfontosabb eleme a vinylek kiugróan magas számú értékesítése:

mind az eladott mennyiség, mind az érték mintegy másfélszeresére nőtt.

A 2021-ben eladott csaknem 228 ezer darab hanglemez által generált 795 millió forintos bevétellel a vinyl megelőzte a CD-t.

Az előző évhez képest a digitális forgalom ismét több mint 1 milliárd forinttal, 28 százalékkal nőtt. A letöltésekből származó bevétel 3 százalékos csökkenése mellett a streaming folytatta az összértékben továbbra is hangsúlyos térnyerését és növekedését. 2021-ben a streamingből származó forgalom megközelíti a 2020-as teljes (fizikai és digitális kumulált) bevétel összegét.

A Global Music Report adatai alapján az összesített nemzetközi hangfelvételipar 2021-ben 18,5 százalékkal növekedett, a rögzített zeneművek így globálisan 25,9 milliárd dollárt termeltek tavaly.

Az IFPI által monitorozott minden régióban növekedtek a zenei bevételek. A prémium streaming előfizetések forgalma 21,9 százalékkal 12,3 milliárd dollárra nőtt, tavaly év végén 523 millió fizetős streaming előfizetés volt a világon. A teljes streaming forgalom 24,3 százalékos növekménnyel 16,9 milliárd dollár, ez a teljes hangfelvétel-ipari bevétel 65 százaléka.

Az egyre növekvő globális értékekhez hozzájárult a fizikai formátumok 16,1 százalékos plusz bevétele is.

Az adatok és a táblázatok megtalálhatóak a www.mahasz.hu/statisztikak oldalon.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018