eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Pódiumbeszélgetés Orhan Pamuk Nobel-díjas török íróval, a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált díszvendégével a Millenárison 2017. április 20-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A török államalapító megsértésével vádolják a Nobel-díjas Orhan Pamukot

A pestis éjszakáival kapcsolatban már a kötet márciusi megjelenésekor eljárás indult, melyet áprilisban lezárták, de most újranyitottak.

A modern Törökország megalapítójával szembeni tiszteletlenség és a török zászló nevetségessé tétele a vád a Nobel-díjas szerzővel szemben a The Guardian cikke szerint: Orhan Pamuk tagadja az ellen felhozottakat.

Legújabb regénye az 1900-as években egy fiktív ottomán szigeten játszódik, bubópestisjárvány idején. A szerzőt először azzal vádolta meg egy ügyvéd tavasszal, hogy gyűlöletre és ellenségeskedésre buzdít, mivel a műben Musztafa Kemál Atatürköt sértegeti és gúnyt űz Törökország zászlajából. Egy isztambuli bíróság akkor úgy döntött, hogy bizonyítékok hiányában nem viszi tovább a keresetet, de az ügyet benyújtó ügyvéd, Tarcan Ülük fellebbezett a döntés ellen, így a vizsgálatot most újraindították.

Nem az első ilyen pere

Hasonló eljárás már korábban is indult Pamuk ellen, miután a kurdokkal és örményekkel szemben elkövetett 1915-ös gyilkosságokat megemlítette egy interjúban. Ezeket a vádakat aztán 2006-ban ejtették, abban az évben, amikor is a szerző Nobel-díjat kapott. Most az 5816-os számú törvény megsértésével vádolják: ennek lényege Atatürk emlékének védelme.

Ha Atatürköt gyalázó tettet követ el egy török, akár három év börtönre is számíthat.

"A pestis éjszakáiban, amelyen öt évig dolgoztam, nincs tiszteletlenség a birodalmak hamvaiból létrejött nemzetállamok hősies alapítói vagy Atatürk iránt. Épp ellenkezőleg, a regényt tisztelettel és csodálattal írtam ezek iránt a szabadelvű és hősies vezetők iránt" – tagadja a vádat az író.

Sokan állnak mellé

Orhan Pamukot a szólásszabadságért világszerte küzdő szervezetek is támogatják.

Budapest, 2017. április 20.
A Budapest Nagydíjjal kitüntetett Orhan Pamuk Nobel-díjas török író, díszvendég (k) a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison 2017. április 20-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A Budapest Nagydíjjal kitüntetett Orhan Pamuk Nobel-díjas török író, díszvendég (k) a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison 2017. április 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

"Orhan Pamuk Törökország nemzeti kincse, olyan irodalmi érték, akinek szavai világszerte visszhangoznak, és akit ekként kellene ünnepelni, mégis ismét célkeresztbe került írásai miatt. A török hatóságok már többször alkalmazták a rágalmazási büntetőjogi törvényeket, hogy elhallgattassák azokat, akik fel merik emelni a szavukat bármi ellen, és ez az eset sem kivétel" – mondta Burhan Sönmez, a PEN International elnöke.

"Az alaptalan vádakat a bíróság egyszer már elutasította. A nyomozás újraindítása a bizonyítékok hiánya és az eredeti bírósági döntés ellenére, rámutat az írók elleni általános elnyomásra Törökországban, és azt mutatja, hogy a jogrendszer lehetővé teszi a szabad véleménynyilvánítás és a kreativitás megdöbbentő, autoriter korlátozását" – tette hozzá Karin Deutsch Karlekar, a PEN America szabad véleménynyilvánítással is foglalkozó programjainak igazgatója.

Sok írót hallgattat el Törökország

Csak tavaly legalább 25 írót börtönöztek be Törökországban: ez a harmadik legmagasabb szám világszerte.

Az íróknak rengeteg idejét és erőforrását veszik el a perek,

melyek a félelem és az elnyomás légkörét teremtik meg. Az ilyen, könyveket gyakorlatilag betiltó intézkedések a demokratikus berendezkedést sértik.

"Az a tény – fűzte az esethez Daniel Gorman, az angol PEN igazgatója –, hogy vizsgálat indult, rávilágít a véleménynyilvánítás szabadságának jelentős korlátozására, amellyel az íróknak ma Törökországban szembe kell nézniük. Sürgetjük a török hatóságokat, hogy ejtsék az Orhan Pamuk ellen indított eljárást, és továbbra is kampányolunk a török kormánynak az írók elhallgattatására irányuló folyamatos kísérletei ellen."

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×