eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: MÁV

Lélegzetelállító mozdonycsodák jelennek meg a Balaton partján – képek

Július után augusztusban is feldíszítik az északi partot a retró mozdonyok.

A júliusi rendezvény után augusztus 7-én és 8-án a Balaton északi partját ismét retró hangulat tölti be. A MÁV járatai Budapesttől Balatonfüredig környezetbarát, villamos vontatással közlekednek, ezért az észak-balatoni vasútvonalon megújult a menetrend, és a retró vonatok közlekedése is változott a korábbi években megszokotthoz képest. A 2021-es nyár második retró hétvégéjén visszatér a 424-es „Bivaly” gőzmozdony, és ismét megjelennek a MÁV-Start, a MÁV Rail Tours és a Volánbusz retró járművei, hogy nosztalgikus hangulatban vonatozhassanak utasaink.

A Tekergő expresszvonat a ’70-es évek expresszvonatainak hangulatát idézi fel, Balatonfüred és Tapolca között. A korabeli megjelenésű, vékonycsíkos fülkés Rába kocsikból álló szerelvény élén szombaton a legendás 424-es gőzmozdony (424-247) lesz megtalálható, Balatonfüred és Tapolca között; vasárnap pedig ugyanezen a járaton a régi festésű Szergej mozdonnyal közlekedik (M62-127) a retró szerelvény. A Nyíregyháza és Zánka-Erzsébettábor között közlekedő másik Tekergő expressz vontatásáról a MÁV Rail Tours zöld Púpos (M40-219) dízelmozdonya gondoskodik.

C1 M61
C1 M61
Retro-424
Retro-424

Az idei szezontól Balatonfüred és Tapolca között kétóránként közlekedő Kék Hullám InterCity-k között – óránkénti váltásban – szintén kétóránként személyvonatok is szállítják az utasokat, melyek ezen a hétvégén teljeskörűen retró szerelvényből állnak. A személyvonatok élén Nohab és Szergej mozdonyok lesznek, a szerelvény pedig korabeli Bhv és By típusú személykocsikból áll. Forgalomba áll egy retró festésű Bz motorvonat is.

A hétvégén mindkét napján a 8.47-kor és a 14.47-kor Tapolcáról, továbbá a 11.55-kor Balatonfüredről induló; valamint a szombaton 17.55-kor Balatonfüredről induló személyvonatokon a WR 252-es nosztalgia étkezőkocsi lesz megtalálható. Az 1952-ben gyártott, korhű jelleggel – az eredeti konyhatechnikát nagyrészt megtartva – felújított étkezőkocsiban, a MÁV Rail Tours csapata látja vendégül az utasokat.

A Kék Hullám IC vonatok élén Balatonfüred és Tapolca között ezeken a hétvégéken Nohab, Szergej, illetve classic Csörgő mozdonyokkal is lehet találkozni. Természetesen az InterCity vonatok légkondicionált kocsikkal közlekednek, ezért a Nohabos vonatokban a klímaberendezéshez szükséges energia előállítása céljából egy VFK fűtőkocsi is helyet kap. A budapesti Déli pályaudvarról 9.05-kor és a Tapolcáról 17.38-kor induló Kék Hullám InterCity vonatokban az Utasellátó retró étkezőkocsija, a WRmz 101-es CAF gyártású kocsi közlekedik. Ez az utolsó eredeti külső-belső arculat szerinti EuroCity étkezőkocsi, utasterének jellegzetes bordó-narancssárga-arany színvilága a ’90-es években egész Európában egyedinek és különlegesnek számított, megjelenése messze megelőzte korát. Az étlapon megtalálhatók a klasszikus magyaros ételek, mint például babgulyás, paprikáscsirke, sertésborda vagy marhapörkölt, de emellett olyan különlegesség is, mint a bélszínjava. Az itallapon is bő a választék: badacsonyi, villányi, tokaji és egri borok, pezsgők közül lehet választani, de a vonatokon ritkán kapható párlatokat és likőröket is felszolgálják majd.

A WRmz 101-es CAF étkezőkocsi 12.30-tól 16.30-ig (a 19702 és 19793 számú vonatok között) a tapolcai vasútállomás felvételi épületénél vonatjegy nélkül is látogatható lesz, ahol az Utasellátó csapata frissítőkkel és meleg ételekkel várja a vendégeket.

A Vízipók InterRégió vonatokban a hazai InterCity közlekedés 30 éves évfordulójára emlékezve ismét forgalomba áll a Balaton északi partján az egykor ott is közlekedő klasszikus InterCity szerelvény komfort-, illetve Bko kocsikkal. A komfortkocsik menetirány szerint vagy akár a Balaton felé forgatható kényelmes, mélyen hátradönthető ülésekkel rendelkeznek, amelyekért most ezeken a járatokon felárat sem kell fizetni, a standard 2. osztályú menetjegyek érvényesek. Aki inkább a fülkés kocsikat részesíti előnyben, az klasszikus faburkolatokkal és bordó szövet kárpittal rendelkező, lehúzható ablakos, egykori 1. generációs IC kocsit is választhat.

A még inkább felejthetetlen élményekért, a júliusi retró hétvégéhez hasonlóan, szombaton a Volánbusz ismét csatlakozik különleges nosztalgia Ikarus autóbuszokkal.

Ik55
Ik55

Balatonfüred autóbusz-állomásról indulva nosztalgiabuszos körút során lehet felfedezni a Tihanyi-félsziget csodáit. Ezek a járatok egy rövid szünet erejéig Tihanyban is megpihennek, ahol lehet a farosok (Ikarus 55, Ikarus 66) fotózására, vagy egy kis harapnivaló, frissítő vásárlására. Az Ikarus autóbuszokra menetjegyek egységesen 1900 forintért válthatók, melyeket elővételben a Volánbusz weboldalán, illetve a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél lehet megvásárolni.

Az autóbuszok indulási ideje úgy lett kialakítva, hogy a Budapest felől érkező Vízipók InterRégió vonatokról is kényelmesen át lehessen szállni, a Balatonfüredre való visszaérkezés után nem sokkal pedig Kék Hullám IC-vel tudják folytatni útjukat Tapolca felé.

A Tekergő expresszvonathoz csatlakozva, Tapolcáról indulva, nosztalgiabuszos körút során van lehetőség bejárni a Balaton-felvidéki tanúhegyek környékét, érintve többek között Hegymagast, Szigligetet és Nemesgulácsot. Szigligeten egy rövid pihenő alatt lehet a legendás buszokat (Ikarus 55 LUX, Ikarus 266) fotózni is. Az Ikarus autóbuszokra menetjegyek egységesen 1900 forintért válthatók, melyeket elővételben a Volánbusz weboldalán, illetve a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél lehet megvásárolni.

A programban meghirdetett vonatok hagyományos díjszabással vehetők igénybe, az utasok a retró járművek miatt extra költség nem terheli. A vasúttársaság ajánlja a Balaton 24 és Balaton 72 napijegyeket, melyek 24 illetve 72 órán át korlátlan utazást biztosítanak a Balatonnál, így könnyedén válthatnak a vonatok között.

A Volánbusz retró járataira a hagyományos tarifák, illetve a Balaton 24/72 Duo napijegyek nem érvényesek. A járatokra 1900 forintért válthatók a Volánbusz weboldalán, illetve a készlet erejéig az autóbusz-vezetőnél. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a bemutatott retró vonatok és autóbuszok menetrend szerint és a meghirdetett járművekkel közlekedjenek, azonban előre nem látható műszaki vagy egyéb akadályok esetén a változtatás jogát fenntartjuk.

A járatokon kötelező az érvényes járványügyi szabályok betartása. A vonaton lévő étkezőkocsikban nem szükséges a védettségi igazolvány felmutatása.

A közlekedési szolgáltatók továbbra is arra kérik utasaikat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×