eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Káel Csaba Nádasdy Kálmán-díjas rendező, érdemes művész, a Müpa vezérigazgatója a Művészetek Palotájában (Müpa) 2020. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

CAFe Budapest: a magyar alkotók friss munkái kerülnek a fókuszba

Pénteken kezdődik és október 25-ig tart a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A programokról Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját kérdezte az InfoRádió.

A fesztivál nyitányaként Barabási Albert László világhírű hálózatkutató Rejtett mintázatok című kiállítása szolgál a Ludwig Múzeumban. Káel Csaba megjegyezte, ha nem is direktbe reflektál a mostani helyzetre, de mint ismert a magyar fizikus évekkel korábban már „megkutatta” egy pandémia lehetőségét. A nagyszabású tárlat művészeti hálózatokkal foglalkozik, amik hatalmas – dizájnerek keze munkáját dicsérő – grafikonokon vannak megjelenítve, hogy minél jobban értelmezhetők legyenek.

Az CAFe Budapest több helyszínen, számos további művészeti ágat vonultat föl az idei évben is. Miután a külföldi sztárvendégek beutaztatása komoly procedúrákon keresztül történhetne meg, ezért

a sorozat abba az irányba mozdul, hogy a magyar alkotók legfrissebb munkáit mutassa be a világnak és a hazai közönségnek egyaránt.

Közülük kiemelve a Müpa vezérigazgatója, Barabási Albert László mellett a világhírű Recirquel társulat Solus Amor című bemutatójára hívta föl a figyelmet, ami kiválóan illeszkedik a fesztivál profiljába, vagyis az új bemutatók létrehozásába.

Az új helyszíneket között említette a nemrégiben átadott új Eiffel Műhelyházat, ami az Operaháznak nemcsak előkészítő és raktározó üzemeként funkcionál, hanem új bemutató helyszíneként is. Itt Vajda János A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című operájának, valamint a Veszedelmes éden című operabalettnek lesz a bemutatója.

A fesztiválnak minden második évben kiemelt programja az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerző versenyének eredményhirdetése, ami az idei esztendőben egy „komoly akció”, hiszen ennek alkalmával kerülnek elő azok a kortárs darabok, amiket az elkövetkezendő években be fognak mutatni – tette hozzá Káel Csaba. Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány koncertjén pedig George Benjamin Three Inventions című kompozíciója is felcsendül majd magyarországi bemutatóként.

A szakember nagyon izgalmasnak nevezte az idei Budapest Ritmo programsorozatát is, ami szervesen kapcsolódik az idei WOMEX-hez, vagyis a legnagyobb világzenei fesztiválhoz és vásárhoz. Utóbbi idei életműdíjasa, a gálakoncerttel jelentkező Lakatos Mónika. Káel Csaba megemlítette még táncfesztiválokat, valamint az Art Market Budapestre nemzetközi kortárs képzőművészeti kiállítás és vásárt.

Végezetül az InfoRádió kérdésére megerősítette, a járványra tekintettel, számos esemény online is követhető lesz, de az egészségügyi előírások betartása mellett,

elsősorban azt szeretnék, ha elő programokban tudnának „elmerülni” az érdeklődők.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×