eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Helen Mirren brit színésznő megköszöni az életművéért neki ítélt Arany Medve-díjat a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Oscar-díjas világsztárok állnak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai mellett

A nemzetközi kulturális élet kiemelkedő művészei nyílt levélben biztosították támogatásukról a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit.

A Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyében David Lan, a Young Vic egykori igazgatója kezdett aláírásgyűjtésbe. A nyílt levélben, amelyet a nemzetközi kulturális élet kiemelkedő alakjai, mások mellett Oscar-díjas színészek és rendezők jegyeznek, felsorolják az elmúlt napok, hetek történéseit, az intézmény átalakításainak az állomásait, az új kuratórium és Vidnyánszky Attila kinevezésétől az egyetem jelenlegei vezetőinek és tanárainak lemondásáig, illetve az egyetem elfoglalásáig. A levél aláírói szerint az SZFE átalakítása része egy olyan folyamatnak, amelyben a kulturális intézményeket megpróbálják megfosztani az autonómiájuktól.

A levél aláírói azt kérik a magyar kormánytól, hogy állítsa vissza az SZFE intellektuális és vezetői autonómiáját, amely létfontosságú a művészi kreativitás, az akadémiai kutatás és oktatás tekintetében.

Mint arról az Infostart is beszámolt, az SZFE hallgatói szeptember elsejére virradóan foglalták el az egyetem épületét. Az ellen tiltakoznak, hogy szeptember 1-től a kormány egy alapítványra bízta az egyetemet. Az új fenntartó szervezet kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett.

A diákok azóta nem engednek be senkit az épületbe. Múlt vasárnap Upor László, az egyetem szeptember elsejei hatállyal lemondott rektorhelyettese bejelentette a tanévkezés elhalasztását és a beiratkozás meghosszabbítását, majd pedig ezrek tüntettek az egyetem működésének átalakítása ellen, illetve élőláncot állva, kézről kézre adva próbálták eljuttatni a Parlamentbe azt petíciót, amelyben a diákok megfogalmazták követeléseiket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×