eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pxhere

Egy könyvbe öntötték a 77 legjobb levest

A címe egész egyszerűen: Leveskönyv. Az ételek történetével is foglalkozik, Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője jegyzi. Őt kérdeztük.

A könyvecske eleje szerint sokak úgy tartják, lovas nemzet vagyunk, de Vinkó József gasztronómiai szakújságíró, a Leveskönyv szerzője szerint inkább "levesnemzet".

"A leves megkülönböztetett helyen áll a magyar étkezésben, hiszen egyrészt délben és este is fogyasztjuk, másrészt nem tekintünk komplettnek egy ebédet, ha nincs benne leves" - mondta az InfoRádióban Vinkó József.

Szerinte a húsleves, a hatalmas tálban, merőkanállal, gőzölögve, amit a nagymama behozott vasárnap, ez adta meg azt az áhítatot, családiasságot, amit már Csokonai Vitéz Mihály is észrevett; a Dorottyában a dámák állandóan fecsegnek, de amikor megjelenik az ízletes húsleves, akkor egy pillanatra csönd lesz.

A "zacskós leves" korában - mint rámutatott - porított Újházi-kakaslevest reklámoznak, ennél viccesebb már a földön nincsen Vinkó József szerint. Hogy miért? Mert "ez volt az a híres leves, amit

Debrecenbe utazva, kálvinista kakasokat szerezve (mert ezek izmaiban benne van 4 év szerelmi élete) kell elkészíteni, azokat kellett hét óráig, 60 fokon, gyöngyözve főzni, hogy kijöjjön minden íz és zamat.

Ezt porítva, zacskós leves formájában árulni, nátrium-glutamáttal ízesítve, tényleg a non-plus-ultrája a gasztronómia züllésének" - fejtette ki a gasztronómiai szakértő.

A kötetben összegyűjtöttek 77 klasszikus ételt - az Illyés Gyula-féle 77 magyar népmese mintájára -, a rántott leves, a kőleves, az egyszerű kenyérleves ugyanúgy megtalálható benne, mint a bonyolultabb, rangosabb ételek Jókaitól, Újházitól, Pethestől.

"Alapanyagok, technológiák, trükkök, tálalások is szerepelnek benne.

Minden levest lefőztünk, nem innen-onnan összekapart recepteket kap az olvasó.

Fotóval, részletfotókkal, gyönyörűen tálalva kínáljuk, a legjobb séfektől, de egyszerűen, hogy bárki megcsinálhassa" - fogalmazott Vinkó József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×