eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Mark Knopfler brit gitáros-énekes-dalszerző, a Dire Straits rockzenekar alapítója ad koncertet 2010. július 4-én este a Papp László Budapest Sportarénában.
Nyitókép: MTI/Kollányi Péter

Hetven éve született a szving szultánja

Mark Knopfler kerek születésnapja van, a Rolling Rock magazin a világ legrangosabb gitárosai között tartotta számon a legutóbbi időkig a fingerstyle muzsikust.

Hétfőn tölti be 70. életévét a skóciai születésű, de apja révén részben magyar-zsidó származású gitáros, Mark Knopfler, a Dire Straits szólóban jelenleg is aktív korábbi frontembere. A dalszövegíróként, filmzeneszerzőként is ismert muzsikus a modern rockzene történetének egyik legnagyobb, fingerstyle-ban játszó gitárosa, 2003-ban a Rolling Stone magazin a 27. helyre sorolta a minden idők legjobb gitárosai rangsorban - 2011-ben ugyanebben a rangsorban a 44. volt.

Karrierje hajnalán zenei újságíró volt, de közben már aktívan zenélt is. Testvérével és két barátjával Londonban, egyetemi évei alatt alapította meg a Cafe Racers nevű együttest, de az első felvételek publikálásakor már Dire Straitsnek hívták magukat.

Játszott Bob Dylan és Van Morrison lemezein is.

1986-ban ifjúkori barátaival kezdett zenélni, ebből a társaságból jött létre a Notting Hillbillies zenekar, energiáit innentől a két együttese felváltva kötötte le egy ideig.

1996-ban új és korábban ki nem adott számokból megjelentette első szólólemezét, a Golden Heart albumot. Az erős skót–ír hatás ettől kezdve máig felfedezhető zenéjében. 2000-ben megjelent második szólóalbuma is. Az új évezredben mindkét zenekarát feltámasztotta rövid időre (a Dire Straits 1995-ben bomlott fel, a vezető szerint azért, mert a világsztárság kiölte a lelket a zenekarból...), míg meg nem jelent harmadik lemeze is, azt ezt követő turnét azonban derékba törte motorbalesete. A rehabilitáció idejét zeneszerzéssel "verte el", így amint felépült, világ körüli turnéra indulhatott új zenei anyagával.

Legutóbb idén júliusban koncertezett Magyarországon, fellépésein egyszerűségre törekszik, látványelemektől szinte mentesek a produkciói.

Pályafutása során összehozta az élet Tina Turnerrel (aki visszatérését a Knopfler által írt Private Dancer című dalnak köszönhette), Eric Claptonnal, Stinggel, a legendás countrygitáros Chet Atkinsszel 1990-ben pedig Grammy-díjas lemezt is készített.

Gitár- és kocsigyűjteménye van, harmadik feleségével és lányaival él Angliában. Egy dinoszauruszfajt is elneveztek róla.

Idei milánói koncertje - HD-ben:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×