INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

székesfehérvár

kiállítás

történelem

iv. béla

IV. Béla szobra a Hősök, szentek, hódítók - IV. Béla élete és uralkodása című kiállításon a megnyitó napján a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban 2019. augusztus 10-én. A kiállítás december 31-ig tekinthető meg.

"Ez olyan a magyaroknak, mint az olaszoknak Pompeji"

Infostart / MTI

Hősök, Szentek, Hódítók - IV. Béla élete és uralkodása címmel nyílt kiállítás szombaton Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban.

Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese a megnyitón kiemelte, hogy hálás téma IV. Béla király kora, mert az Árpád-kor egyik olyan uralkodója volt, akinek hosszú élet adatott meg és így kiteljesedhetett életműve. Az életét jelentősen meghatározó tatárjárás pedig olyan "kincshorizontot" jelent a magyar régészetnek, mint az olaszoknak Pompeji. Ebből az elképesztő leletanyagból több is látható a fehérvári tárlaton - tette hozzá.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum intézményvezetője elmondta, hogy

a kiállításon több mint hetven tárgy látható nyolc múzeumból.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy IV. Béla király második honalapítóként ismert, ugyanakkor városépítő is volt, és ezáltal hozzájárult Székesfehérvár jelentőségének emeléséhez.

Székesfehérvár, 2019. augusztus 10.
IV. Béla szobra a Hősök, szentek, hódítók - IV. Béla élete és uralkodása című kiállításon a megnyitó napján a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban 2019. augusztus 10-én. A kiállítás december 31-ig tekinthető meg.
MTI/Bodnár Boglárka
IV. Béla szobra (MTI/Bodnár Boglárka)
Székesfehérvár, 2019. augusztus 10.
Szent Erzsébet vándorbotja a Hősök, szentek, hódítók - IV. Béla élete és uralkodása című kiállításon a megnyitó napján a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban 2019. augusztus 10-én. A kiállítás december 31-ig tekinthető meg.
MTI/Bodnár Boglárka
Szent Erzsébet vándorbotja (MTI/Bodnár Boglárka)

Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy Szent László uralkodásától kezdve 150 évig nem lépett idegen katona magyar földre, Magyarország Európa igazi nagyhatalma volt. A helyzet a 13. században gyökeresen megváltozott, hazánk központi szerepből perifériára került, mivel a bizánci birodalom összeomlott, megjelentek az oszmán törökök, illetve a tatárjárással a keleti kapcsolatok is megszűntek.

Az igazgató megjegyezte, hogy a régészeti technikák gyors fejlődésével rengeteg olyan leletanyagra bukkannak, amelyekre korábban nem is gondolhattak.

A tárlatról szólva elmondta, hogy az kiemelkedő tárgyakkal, jó magyarázó szövegekkel és interaktív elemekkel mutatja be IV. Béla korszakát.

Belegrai Tamás, a kiállítás kurátora hangsúlyozta, hogy a tárlaton a király élete mellett uralkodásának egy-egy kiemelkedően fontos eseménye villan fel. A december 31-ig látogatható kiállítás jól elkülönülő terekre tagolódik, ahol bemutatják azokat a nőalakokat is, akik jelentős szerepet töltöttek be az uralkodó életében, de megelevenednek a muhi csata borzalmai, valamint arany és ezüst tárgyak, hétköznapi eszközök is láthatók ebből a korból - fűzte hozzá.

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018