INFORÁDIÓ 
2020. április 8. szerda
Dénes

renoir

fekvő női akt

festmény

szépművészeti múzeum

Baán László főigazgató beszél Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét bemutató kamarakiállítás megnyitóján a Szépművészeti Múzeumban 2019 május 23-án. A képet a magyar állam vásárolta meg a múzeumnak.

Ma robbant Renoir a Szépművészetiben

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda

Péntektől a közönség is láthatja Renoir Fekvő női akt című festményét, amelyet nemrég vásárolt meg a Szépművészeti Múzeum 3 és fél milliárd forintnak megfelelő összegért. A képnek akad magyar vonatkozása is.

Az egyik legnevesebb impresszionista mester festményével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye a közelmúltban. Renoir Fekvő női akt című festményét 3,5 milliárd forintos kormányzati segítséggel vásárolhatta meg a múzeum – mondta az InfoRádióban Baán László. A főigazgató hozzátette: a kép elmúlt száz év legjelentősebb értékű egyedi szerzeménye.

"Ritka és szerencse, mert ilyen kapitális fő művek azért az elmúlt száz év során már bekerültek közgyűjteményekbe. Most a maastrichti műtárgyvásáron, ami műfajában a legnagyobb a világon, ott tűnt fel ismét ez a kép, ott sikerült megvenni a művet egy olyan árért, ami nemzetközi összehasonlításban igen kedvezőnek mondható. A 3,5 milliárd forint ugyanakkor azt jelenti, hogy az elmúl száz év legjelentősebb értékű egyedi szerzeménye a Szépművészeti Múzeumban van" - ecsetelte Baán László.

A Renoir egyik kései főműveként számon tartott festmény 1907-ben - európai turnéja keretében - már járt Budapesten a Nemzeti Szalon kiállításán, azóta magánygyűjtők közt cserélt gazdát.

Baán László hozzátette: a most megvásárolt képnek több változatát megfestette az ünnepelt francia mester.

A festmény három ismert verziója közül a most magyar tulajdonba került alkotás az első változat.

A remekművet a ma nyíló kamarakiállításon a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött korábbi Renoir-festmény, a Leány arcképe és néhány más, a századelőn az intézmény gyűjteményébe került francia műalkotás társaságában láthatja a közönség.

A főigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy tovább szeretnék bővíteni az intézmény egyébként igencsak "főműhiányos" gyűjteményét, a nemrég vásárolt Van Dyck- és Renoir-képek után remélik, hogy újabb remekműveket vásárolhatnak.

"Az, hogy egy ilyen mű fölmerült, és rábólintott a kormány, arra biztat minket, hogy

ha nem is 3-4 havonta, de évente legalább egy-egy ilyen főművet szerezzünk.

Ha ilyen főművek rendszeresen be tudnak kerülni a gyűjteménybe, akkor néhány éven belül a Szépművészeti osztályt fog ugrani, ez azt jelenti, hogy az ország számára is többletbevételt fog hozni."

A tervek szerint év végén megnyílik a Szépművészeti Múzeum barokk szárnya is.

Baán László nemrégiben az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt. Tekintse meg a vele készült teljes beszélgetést!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Renoir a Szépműben
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018