eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bernstein "Kaddish" szimfóniáját adják elő a Zsinagógában

Különleges előadással zárul csütörtökön a Nemzeti Filharmonikusok évada a Dohány utcai Zsinagógában. Elhangzik a 100 éve született Leonard Bernstein III. szimfóniája, amelyet John Fitzgerald Kennedy meggyilkolt amerikai elnök emlékének ajánlott. Ebben a zenekar és a Nemzeti Énekkar mellett narrátorként Dunai Tamás színművész, szólistaként pedig Sümegi Eszter is közreműködik.

Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar vezető karnagya az InfoRádióban elmondta, nagy hatással volt rá Bernstein művészete, akit szerencséje volt látni még gyerekkorában Budapesten. Kifejtette azt is, hogy a zenekar nem sűrűn énekli Bernstein alkotásait, így a mostani alkalom egy eleven élmény lesz számukra.

Ugyan a III. szimfónia nem tartozik a fősodorba, mégis egy nagyon izgalmas alkotás,

különösen azért, mert héberül énekelnek benne - mondta Somos Csaba.

"Külön öröm számunkra, hogy megismerkedhettünk ezzel a nyelvezettel, és vannak olyan izgalmas pillanatok számunkra a darabban, ahol nyolc különböző szólamot egyszerre kell különböző tempóban énekelnünk nyolc különböző segédkarvezetővel, akik a saját csoportjukat irányítva, saját tempójukban kezdik. A végszóra, amit a narrátor, Dunai Tamás ad,

el kell kezdeni csendesedni, és így egyszerre lesz valahogy vége, egyszerre nyugszik meg ez a dolog"

- mesélte a karnagy. Hozzátette, hogy ez egy nagyon különös pillanat,

"olyan, mintha benéznénk egy lakótelepi lakásba, ahol nyolc különböző szoba van, nyolc különböző életvitel, nyolc különböző tempó, és nyolc különböző család.

Zajlik az élet és egyszer csak elcsendesedik az egész. S mindent egyszerre kell megvalósítani".

A karnagy szerint a tizenkét hangú kompozíciós technika - amelyet a darabban használ Bernstein - a múltszázad legproblematikusabb, és legmodernebb technikája volt, s mellette jazz-es elemek is felcsendülnek.

"Ezeket a pillanatokat néha egyszerre éljük meg, vagy egymás után gyorsan változtatja Bernstein, attól függően, hogy épp miről szól a szöveg, éppen ezért nagyon izgalmas ez világ"

- vélekedett Somos Csaba.

A teljes, félórás beszélgetést szerda este tíz órától hallgathatják meg az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×