eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Érted megyek a halálba"

Korábban tabunak számító megközelítésben mutatja be egy új japán film a második világháborúban öngyilkos küldetésre vállalkozó pilóták életét. A májusban mozikba kerülő alkotás a férfiak bátorságát és önfeláldozását emeli ki.

A szó szerinti fordításban az Érted megyek a halálba címet viselő film egy fiatal kamikáze életét dolgozza fel, aki a Japán délkeleti részén lévő Chiran légi bázison kapott kiképzést. A forgatókönyvet a 74 éves szókimondó politikus, Sintaro Isihara írta.

Tokió kormányzója korábban sikeres íróként lett ismert az országban, a forgatókönyv pedig Tome Tomihara elbeszélésén alapul. A nő a Chiran légi bázis közelében vezetett egy bárt, és sok pilóta számára anyafigurává vált, sokszor ő kézbesítette a fiatal férfiak búcsúleveleit.

"Tőle hallottam a különleges támadó erők igazi hangját. Szeretném rögzíteni ezeknek a japánoknak a csodálatos életét, akik brutális időkben éltek" - jelentette ki Sintaro Isihara.

Kettős megítélés

A film találkozik a háborús generáció iránti növekvő nosztalgiával, noha azt a legtöbben elismerik, hogy a háború célja rossz volt. A kamikázékat a nyugati kultúrkör nagy részén fanatikusoknak tekintik, a japán kollektív emlékezetben azonban összetett helyük van.

A nacionalisták mártírokként tekintenek rájuk, a liberálisok azonban az állami agymosás áldozatainak tartják őket.

A világháború utolsó időszakában majdnem ötezer kamikáze áldozta fel életét, a szorult helyzetben lévő japán hadvezetés így próbálta távol tartani az amerikai haditengerészetet a japán szigetektől.

Sokan nem érték el céljaikat, mert korábban lelőtte őket a légvédelem vagy a vadászgépek. Ebben az időszakban a hagyományos bomba- és torpedótámadásokkal szinte már semmilyen eredményt nem tudtak elérni a japánok, az amerikai flotta radarjai, sokkal korszerűbb repülőgépei és képzettebb pilótái miatt.

Néhány kiképzett kamikáze ugyanakkor túlélte a háborút, gépük meghibásodása, vagy a harcok vége miatt.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×