eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
Narendra Modi indiai miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben. Forrás: X / Glasnost Gone
Nyitókép: Forrás: X / Glasnost Gone

Volodimir Zelenszkij: India támogatja Ukrajna szuverenitását

Az ukrán elnök, aki pénteken Kijevben fogadta Narendra Modi indiai miniszterelnököt.

"Számunkra (...) fontos, hogy India a nemzetközi jog támogatója marad, és támogatja szuverenitásunkat és területi épségünket" - jelentette ki Zelenszkij esti videóüzenetében. Az ukrán elnök nagyra értékelte, hogy Modi látogatása kezdetén lerótta kegyeletét a júliusban rakétatalálatot kapott Ohmatdit kijevi gyermekkórházban meghalt gyermekek emléke előtt.

Modi béketárgyalásokat sürgető felvetésére Zelenszkij azzal válaszolt, hogy "a háború befejezése és az igazságos béke kiemelt fontossággal bír Ukrajna számára". Az ukrán elnök esti videóüzenetében ismételten erőteljesen felszólította a kijevi vezetés szövetségeseit, hogy az ígért fegyvereket időre leszállítsák.

"Az időben történő szállítás kulcsfontosságú most. Egyes csomagokat bejelentettek és megszavaztak már, de még nem szállítottak le Ukrajnának. A fronton lőszerekkel és felszereléssel harcolnak, nem pedig olyan szavakkal, mint +majd holnap+, vagy +hamarosan+" - sérelmezte az ukrán elnök.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter egyébként az este folyamán arról számolt be, hogy Lettország Kijevnek szánt katonai segélye az idén 112 millió eurót (44 milliárd forint) fog kitenni. Umerov, aki a nap folyamán lett tisztségviselőket fogadott, közölte azt is, hogy a balti állam drónok ezreit fogja szállítani Ukrajnának.

Lettország júliusban közölte, hogy ütemezetten több mint 2500 drónt tervez átadni a kijevi vezetésnek négymillió euró (másfél milliárd forint) értékben.

Címlapról ajánljuk
Emmanuel Macron példátlan és történelmi összefogást készít elő, de nem mehet biztosra

Emmanuel Macron példátlan és történelmi összefogást készít elő, de nem mehet biztosra

Nincs sok esély egy nagykoalíció megalakulására, az azonban biztosnak tűnik, hogy Emmanuel Macron pártszövetsége benne lesz az új francia kormányban – mondta az InfoRádióban Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense. A Franciaország-szakértő szerint nem valószínű, hogy az előre hozott választásokat megnyerő Új Népfront miniszterelnök-jelöltje lesz az új kormányfő.

Robert Fico: nagyon feszült most a helyzet, párbeszédre van szükség

Jelenleg az ország és a társadalom működésével kapcsolatos alapvető kérdésekben is nehéz társadalmi konszenzust elérni – jelentette ki a szlovák kormányfő a társadalmi helyzetet értékelő beszédében. Robert Fico szerint nemcsak a belpolitikában, hanem a külpolitikában is szükség van a vélemények ütköztetésére, és bejelentette, hogy ősszel több távol-keleti országba is ellátogat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×