eur:
392.92
usd:
361.38
bux:
72361.86
2024. július 16. kedd Valter
BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 27:  Roberta Metsola President of European Parliament talks with media during European Council Meeting on June 27, 2024 in Brussels, Belgium. EU leaders gathered to discuss the blocs 2024-2029 strategic agenda, as well as issues pertaining to Ukraine, the Middle East, security and defence, competitiveness, among other items. (Photo by Pier Marco Tacca/Getty Images)
Nyitókép: Pier Marco Tacca/Getty Images

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnökének

Az Európai Néppárt 45 éves máltai politikusa a 720 fős testületben 562 szavazatot kapott, így újabb két és fél éven át töltheti be az elnöki tisztséget.

Egyetlen kihívója a spanyol baloldali Podemos (Együtt képesek vagyunk) jelöltje, Irene Montero volt, aki 61 szavazatot kapott.

Az összes, 699 leadott szavazatból 76 volt üres vagy érvénytelen.

Roberta Metsola újabb 2,5 éves ciklust tölthet az EP élén, de utána biztosan új elnök következik, ugyanis újraválasztásra csak egyszer van lehetőség.

Megválasztása után Metsola elnök a Parlament előtt így szólt: "Együtt kell kiállnunk a remény politikájáért, az álomért, amely Európa. Azt akarom, hogy az emberek visszanyerjék a hitet és a lelkesedést projektünk iránt. Azt a hitet, hogy közös terünket biztonságosabbá, igazságosabbá, méltányosabbá és egyenlőbbé tehetjük. A hitet, hogy együtt erősebbek és jobbak vagyunk. A hitet, hogy a miénk: mindenki Európája."

Ez a parlament tizedik ciklusa. Az alakulóülés hátralévő részében a parlamenti erőviszonyokhoz igazodva 14 alelnök személyéről is döntenek, vagyis kedd estig feláll az EP új struktúrája.

Az új parlament nyolc frakcióval indul, a legnagyobb létszámú ezúttal is az Európai Néppárt, őket követi a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, a harmadik helyre pedig a Patrióták Európáért lépett, amelynek első alelnöke Gál Kinga lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×