eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
An artillery cannon from world war II.
Nyitókép: Vladimir Kokorin/Getty Images

A világ egyik legfejlettebb fegyverét kapja meg Ukrajna - videó

A brit-német koprodukcióban kifejlesztett RHC-155-ös önjáró lövegek első éles bevetése Ukrajnában lesz. Jelenleg ezek a fegyvernem legmodernebb képviselői.

Az RHC-155-ösök a német Panzerhaubitze 2000 önjáró tarack L/52-es lövegének továbbfejlesztett verzióját párosítják az új brit Boxer páncélozott járművekkel - írja a Portfolio. A kimondottan gyors és mozgékony járművet viszont a tűzereje teszi félelmetessé:

az öntöltő löveg ugyanis 22-23 lövés leadására képes 2,5 perc alatt, ami felülmúlja a svéd Archerek eddigi rekordját, hiszen azok "mindössze" 20 lövésre képesek ugyanennyi idő alatt.

További különlegessége az RHC-155-ösnek, hogy menet közben is képes nagy pontossággal lőni. Ez nem jellemző a napjainkban használt önjáró lövegekre.

London a tervek szerint összesen 36 ilyen járművet fog küldeni Ukrajnának, az első szállítmány már az év vége felé megérkezhet. A lövegek teljesítményét figyelni fogja a világ haditechnikája, eddig ugyanis nem vettek részt éles bevetésen.

Az alábbi videón működés közben is megnézhető a fegyver:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×