eur:
393.3
usd:
362.85
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Nyitókép: Pixabay

Elképesztő, milyen eszközt vetett be az IDF a tüzérség helyett - videó

Annak ellenére, hogy az Izraeli Védelmi Erők az egyik legjobban felszerelt hadsereg a világon, mégis furcsa helyzetbe kerültek: megtiltották nekik a tüzérség használatát a libanoni határon, így több évszázadot nyúltak vissza a haditechnikában.

A libanoni iszlamista Hezbollah a tavaly októberi terrortámadás óta változó mértékben, de jelentősen aktívabban támadja Észak-Izraelt, melynek következtében több tízezer izraeli telepesnek kellett elhagynia otthonát - írja a Portfolio. Izrael erre válaszul bombázni kezdte a Hezbollah állásait, és a libanoni határ közelében előretolt bázisokat létesített, azonban volt egy kis bökkenő.

Az így létrehozott izraeli bázisoknak nem engedélyezték, hogy tüzérségi gyújtóbombákkal irtsák ki a határ túloldalán a sűrű aljnövényzetet.

A fronton kiépült bázisok esetén egyáltalán nem ritka, hogy a katonák védelmi célokból kiirtják a bozótot és a fákat, ezeket használva ugyanis az ellenség közel tudna lopakodni hozzájuk. Azonban mivel tüzérséget nem használhattak, és a határt sem léphették át, az izraeliek egy régi-új megoldást választottak.

Mint írják, valószínűleg kevesen számítottak rá, hogy a határon állomásozó izraeli katonák építenek egy ellensúlyos hajítógépet, más néven trobocsilt vagy trebuchet-t, és égő lövedékekkel kezdik bombázni a libanoni növényzetet.

Valószínűleg ez egy egyedi eset, de igen meglepő, hogy a világ egyik legjobban felszerelt fegyveres ereje olyan eszközt vet be, amit utoljára a 15. században használtak.

Egy X-re feltöltött videón látszik, milyen hatékonyan sikerült adaptálni a közel hat évszázada nyugalmazott haditechnikát:

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben tartják, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Lefordultak a tőzsdék, nagyot zuhant a Nasdaq

Lefordultak a tőzsdék, nagyot zuhant a Nasdaq

A vegyes hangulatban telt ázsiai kereskedést követően eséssel indult a kereskedés Európában, és Amerikában is mínuszban nyitottak a tőzsdék. Gazdasági események szempontjából mozgalmas volt a nap, idehaza béradatok, külföldön pedig beszerzésimenedzser-index adatok érkeztek Európából és Amerikából is, emellett negyedéves vállalati gyorsjelentések mozgatják a tőzsdéket, különösen a bankszektorból és a technológiai vállalatoktól. Utóbbiaktól nagyon elpártoltak a befektetők a szerdai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×