eur:
395.7
usd:
368.3
bux:
69661.21
2024. június 19. szerda Gyárfás
Ausztriából érkező autók torlódnak az A 93-as autópályán, a német határon, Kiefersfelden térségében 2021. február 15-én. Az előző nap lépet hatályba az a német rendelkezés, amely a koronavírus-járvány miatt szigorítja a belépést az osztrák Tirol tartományból.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Matthias Balk

Német belügyminiszter: június elsejétől lezárom a határokat

Nem egészen három hét van hátra a németországi labdarúgó Európa-bajnokság június 14-i megnyitójáig. A biztonsági előkészületek már javában folynak, Nancy Faeser szerint az ország keleti, mind a nyugati határain zárlattal felérő rendkívül szigorú ellenőrzés jön.

"Június elsejétől teljen egészében lezárom a határokat" – jelentette ki a német belügyminiszter, hozzátéve, hogy az intézkedés érinti a nyugati határokat is. Nancy Faese jelezte azt is, hogy a lengyel, a cseh, az ausztriai és a svájci határokon már szórványos ellenőrzéseket vezettek be. A belügyi tárca vezetője utalt arra, hogy az intézkedés célja az erőszakos bűnözők esetleges bejutásának megakadályozása, a rendkívül szigorú határellenőrzés ugyanakkor az Eb-re látogató külföldiek védelmét is szolgálja.

Hasonló szigorú határellenőrzésre volt példa korábban is, így a 2006-o labdarúgó-világbajnokság idején is. Az ARD-nek nyilatkozó miniszter a "zárlattal" kapcsolatban részleteket nem közölt. A rendőrszakszervezet elnöke korábban ugyanakkor arról beszélt, hogy az illegális belépés ellen a rendkívül szigorú ellenőrzések mellett többi között drónokkal is védekeznek.

A minisztert kérdezték arról is, hogy a hatóságok mit tesznek az olyan esetleges szurkolói randalírozások megakadályozására, mint amilyen a hét végén a berlini Olimpiai Stadionban a Német Kupa döntőjében történt, amikor Bayer Leverkusen–Kaiserslautern mérkőzést gyakran különböző pirotechnikai eszközökkel zavarták. Nancy Faeser szerint az Eb-n ez nem ismétlődhet meg, mert – mint érvelt – a biztonsági intézkedések az jóval szigorúbbak lesznek, ráadásul a szervező UEFA is szigorú követelményeket támaszt.

Faeser utalt arra is, hogy a biztonsági intézkedéseket illetően szoros az együttműködés a szövetségi és a tartományi hatóságok között, és szerinte nem jelent biztonsági kockázatot, hogy a június 14. és július 14. között az Eb tíz helyszínen zajlik.

Korábbi beszámolók szerint a mérkőzéseknek otthont adó stadionokban a beléptetés két szakaszban zajlik. Először a külső biztonsági gyűrű bejáratánál a mobiltelefonon bemutatható elektronikus jegyet ellenőrzi a biztonsági személyzet, valamint átkutatja a szurkolók ruházatát. A következő, belső biztonsági gyűrűnél forgókapuknál ellenőrzik újfent a belépőt.

A parkolást szigorúan korlátozzák majd, a stadionok közvetlen környezetében semmilyen gépjármű nem állhat, a kijelölt biztonsági zónákon belülre pedig csak az érvényes jogosultsággal rendelkezők hajthatnak be. Az autóval érkező szurkolóknak az arénáktól távol kell majd parkolniuk, és tömegközlekedéssel juthatnak el a mérkőzések helyszíneire.

Címlapról ajánljuk

Itt az EB javaslata az unió 2025-ös költségvetésére

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 20:37
2024. június 19. 20:13
×
×
×
×