eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A Vlagyimir Vlagyimirovnak, a Sztavropoli terület kormányzójának Telegram-csatornáján közzétett képen a roncsok, miután lezuhant egy orosz Tu-22M3-as típusú, nagy hatótávolságú bombázó repülőgép a Sztavropoli területen 2024. április 19-én. Az ukrán védelmi minisztérium szerint a gép hajnalban rakétatámadást intézett Ukrajna ellen, és az ukrán légvédelem lőtte le Ukrajnától mintegy 300 kilométeres távolságban. Az orosz védelmi minisztérium szerint a pilóták katapultáltak, a személyzet egyik tagja életét vesztette, egy bajtársát még keresik, ketten megsebesültek.
Nyitókép: MTI/AP/Vlagyimir Vlagyimirovnak, a Sztavropoli terület kormányzójának Telegram-csatornája

Különleges orosz trófeát ejtett Ukrajna – képek, videó

Az Ukrajna ellen péntekre virradóra rakétatámadást végrehajtó orosz Tu-22M3 nagy hatótávolságú bombázó repülőgépek egyikét az ukrán katonai hírszerzés a légierővel közösen végrehajtott különleges művelete során lőtték le – közölte az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége hivatalos honlapján.

A sajtóközlemény szerint az ellenséges repülőgépet Ukrajnától körülbelül 300 kilométeres távolságban lőtték le ugyanazzal az eszközzel, amely korábban az orosz A-50-es nagy hatótávolságú radarérzékelő és irányító repülőgépet. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy ez egyes források szerint az SZ-200-as nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, amelyet az ukrán katonai hírszerzés szakemberei módosítottak.

A hírszerzés közölte, hogy miután a bombázót találat érte, még Sztavropol környékére tudott repülni, ahol végül lezuhant. Kiemelték, hogy első alkalommal sikerült orosz stratégiai bombázót megsemmisíteni a levegőben a háború kezdete óta. „Minden Ukrajna ellen elkövetett háborús bűnért méltányos megtorlás jár” – szögezte le a hírszerzés.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy az Oroszországi Föderáció H-22 rakétákat lő ki a Tu-22M3 bombázókról. A sztavropoli régió határához közel helyezkedik egy katonai repülőtér az észak-oszétiai Mozdokban, ahol az orosz légierő stratégiai bombázói állomásoznak. Oroszország Tu-22M3 bombázókat gyakorta használ Ukrajna elleni támadásokhoz.

Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy a pilóták katapultáltak, a személyzet egyik tagja meghalt, ketten kórházban vannak, a negyediket pedig keresik.

Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka úgyszintén megerősítette a Telegramon, hogy az ukrán fegyveres erők légvédelmi rakétaegységei a katonai hírszerzéssel együttműködve semmisítették meg a H-22 rakétákat hordozó orosz Tu-22M3-at. „Ukrajnának több pénzre, több rakétára van szüksége ahhoz, hogy jobban megvédje a frontmenti területeit az orosz terrorizmustól” – fűzte hozzá mindazonáltal Olescsuk.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×