eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Orosz katonák felvonulása a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Orosz katonák érkeztek a katonai junta uralta Nigerbe

A nigeri RTN állami televízió beszámolója szerint a Niger és Oroszország közötti megállapodás értelmében orosz katonai kiképzők érkeztek az afrikai országba.

A Reuters híradása szerint az RTN csütörtöki adása felvételt közölt egy katonai repülőgépről, amelyből felszereléseket pakolnak ki, miközben egyenruhás emberek állnak a gép mellett - írja a Portfolio.

Egy egyenruhát viselő férfi, aki az RTN szerint az egyik kiképző, az mondta: "Azért vagyunk itt, hogy kiképezzük a nigeri hadsereget, és hogy fejlesszük a katonai együttműködést Oroszország és Niger között".

Az állami televízió szerint az orosz fél azt is megígérte, hogy légvédelmi rendszert telepít Nigerbe.

Vlagyimir Putyin március végén egyeztetett telefonon a nigeri junta vezetőjével, Abdourahamane Tianival, akivel megállapodtak a biztonsági együttműködés erősítésében. Niger nem sokkal korábban, március 17-én mondta fel az Egyesült Államokkal kötött katonai megállapodást - írják.

Hasonlóan a Száhel-övezet más országaihoz, például Malihoz és Burkina Fasóhoz, a Nigerben puccsal hatalomra jutott junta is egyre szorosabbra fűzi viszonyát a térségben mind aktívabbá váló Oroszországgal. A lap megjegyzi, a katonai puccsok óta romlott a helyzet a Száhel-övezetben, ahol az országok reménytelen küzdelmet folytatnak az iszlamista terrorcsoportokkal. 2023-ban a halálos áldozatok száma 38 százalékkal növekedett a megelőző évhez viszonyítva.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×