eur:
385.31
usd:
354.85
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Orosz katonák felvonulása a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Orosz katonák érkeztek a katonai junta uralta Nigerbe

A nigeri RTN állami televízió beszámolója szerint a Niger és Oroszország közötti megállapodás értelmében orosz katonai kiképzők érkeztek az afrikai országba.

A Reuters híradása szerint az RTN csütörtöki adása felvételt közölt egy katonai repülőgépről, amelyből felszereléseket pakolnak ki, miközben egyenruhás emberek állnak a gép mellett - írja a Portfolio.

Egy egyenruhát viselő férfi, aki az RTN szerint az egyik kiképző, az mondta: "Azért vagyunk itt, hogy kiképezzük a nigeri hadsereget, és hogy fejlesszük a katonai együttműködést Oroszország és Niger között".

Az állami televízió szerint az orosz fél azt is megígérte, hogy légvédelmi rendszert telepít Nigerbe.

Vlagyimir Putyin március végén egyeztetett telefonon a nigeri junta vezetőjével, Abdourahamane Tianival, akivel megállapodtak a biztonsági együttműködés erősítésében. Niger nem sokkal korábban, március 17-én mondta fel az Egyesült Államokkal kötött katonai megállapodást - írják.

Hasonlóan a Száhel-övezet más országaihoz, például Malihoz és Burkina Fasóhoz, a Nigerben puccsal hatalomra jutott junta is egyre szorosabbra fűzi viszonyát a térségben mind aktívabbá váló Oroszországgal. A lap megjegyzi, a katonai puccsok óta romlott a helyzet a Száhel-övezetben, ahol az országok reménytelen küzdelmet folytatnak az iszlamista terrorcsoportokkal. 2023-ban a halálos áldozatok száma 38 százalékkal növekedett a megelőző évhez viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×