eur:
390.97
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az amerikai Országos Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) képén a hivatal szakértője vizsgálódik a baltimore-i Francis Scott Key híd acélszerkezetének roncsai alá szorult Dali konténerszállító hajón 2024. március 27-én. Március 25-én éjjel a teherhajó egy acél tartóoszlopnak ütközött, és a híd összeomlott. Az ott dolgozó nyolc karbantartó munkás közül kettőt kimentettek, hatan életüket vesztették, négynek a holttestét még keresik.
Nyitókép: Peter Knudson

Újabb holttestet találtak a baltimore-i tragédia színhelyén

Újabb áldozat holttestét találták meg a kutatóbúvárok a múlt héten összeomlott Francis Scott híd roncsai között dolgozó búvárok - jelentette be Baltimore polgármestere helyi idő szerint pénteken este.

Brandon Scott közölte, hogy a 38 éves Maynor Yasir Suazo-Sandoval holttestét sikerült kiemelni a vízből, és egyben köszönetet mondott a károk elhárításán dolgozó egységeknek, hogy változatlanul az áldozatok megtalálását tekintik elsődlegesnek.

A múlt héten kedden kora hajnalban bekövetkezett katasztrófa idején a hídon nyolc, kátyúzási munkát végző útépítő volt, közülük két embert sikerült élve kimenteni, két holttestet már korábban megtaláltak, és még három áldozat maradványait keresik.

A Francis Scott Key Bridge, a Baltimore-i kikötő bejáratánál, a Patapsco folyó torkolata fölött ívelő 2,6 kilométer hosszúságú híd nagy része összeomlott, amikor egy meghibásodott és irányítását vesztett konténerszállító, a Dali nekiütközött az egyik acél tartópillérnek. A 55 méterrel vízszint fölé magasodó, többsávos autóutat hordozó építmény néhány másodperc alatt omlott össze. A hajó néhány perccel korábban vészjelzést adott le, ami elegendő időt adott a hatóságok számára, hogy gyors intézkedéssel leállítsák a hídon a forgalmat, a karbantartó munkásokat azonban már nem sikerült értesíteni.

Joe Biden elnök pénteken a helyszínen járt, ahol a mentési munkákról tájékozódott, és sajtótájékoztatóján a híd újjáépítését ígérte, megfogalmazása szerint "eget és földet megmozgatnak" ennek érdekében, és azt hangoztatta, hogy az egész ország Baltimore mögött áll.

A híd roncsainak eltávolításán dolgozó műszaki szakemberek csütörtökön azt közölték, hogy várhatóan négy héten belül tudják annyira megtisztítani a vízi utat, ami Baltimore kikötőjének korlátozott újranyitását lehetővé teszi. Az amerikai haderő hadmérnöki egységének közlése szerint akár a hónap végére szabaddá válhat egy 85 méter széles, 11 méter szélességű csatorna, amelyen keresztül már nagyobb áruszállító hajók is átjutnak.

A közzétett mentési menetrend alapján május végére a kikötő visszatérhet a teljes kapacitásának megfelelő működéshez, amikorra 213 méter szélességű és 15 méter mély szakaszon szabaddá válik a hajózás. Jelenleg elsősorban a mentési munkákon dolgozó vízijárművek mozgását segítő, több, kisebb közlekedési folyosó van csak. A mentesítési munkát segíti az Egyesült Államok keleti partvidékének legnagyobb daruja, amely 1000 tonna emelésére képes.

Baltimore kikötője nem csak Maryland állam, de a teljes amerikai gazdaság számára meghatározó bizonyos termékek szállításában, így gépjárművek és mezőgazdasági alkatrészek importja és exportja szempontjából. A kikötő leállása miatt emberek ezreinek munkahelye került veszélybe a kikötőben, és naponta milliós kiesést jelent a gazdaság számára

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×