eur:
389.96
usd:
365
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Ladoga különleges VIP szállító páncélos. Forrás: СТАЛЬ И ОГОНЬ
Nyitókép: Forrás: СТАЛЬ И ОГОНЬ

Egészen különleges trófeát szereztek az ukrán páncélvadászok

Egy olyan orosz páncélos járművet sikerült kilőni, amelyből összesen csak öt darabot gyártottak.

A Ladoga fantázia nevű járművet még a Szovjetunióban tervezték. Egy T-80-as harckocsi alvázára épült és hivatalosan erősen védett, mozgó vezetési pontnak nevezték. Valójában az volt a feladata, hogy egy atomháború esetén a kommunista birodalom politikai és katonai vezetőit szállítsa, akár sugárfertőzött területeken keresztül is.

Ennek megfelelően a belseje – a harcjárművekhez képest – rendkívüli kényelmet nyújtott. Bőrfotel és tévékészülék is volt a magas rangú utasok számra. Bár kérdés, hogy ezt a luxust mennyire tudták volna élvezni annak tudatában, hogy körülöttük a világ nukleáris sivataggá változott.

A Ladoga luxus páncélos belseje bőrfotellel és televízióval. Forrás: X / AFV Recognition
A Ladoga luxus páncélos belseje bőrfotellel és televízióval. Forrás: X / AFV Recognition

Mindenesetre a nukleáris, vegyi és biológiai harcanyagokkal szemben tökéletesen szigetelt belső térben hat VIP-utasnak volt hely. A Ladoga egyik példányát használták a csernobili atomkatasztrófa idején: ebből szemrevételezték a mentés irányítói a felrobbant erőmű romjait.

Egy 1100 lőerős, GTU-1000TF gázturbina mozgatta, akárcsak az eredeti T-80-as tankot. Bár ez az erőforrás később annyira megbízhatatlannak bizonyult, hogy a harckocsikat ki is vonták a hadrendből, illetve egy részüket átépítették dízelmotorosra. Mindenesetre a Ladoga a gázturbinás meghajtással akár 70 km/órás sebességre is képes volt, noha a hajtómű nagy fogyasztása miatt legfeljebb csak 350 kilométert tudott megtenni egy tankolással, ezért a farpáncélra még felszereltek két hatalmas méretű pót-üzemanyagtartályt is.

Az X-en most megjelent videó egy ilyen, felettébb különleges jármű megsemmisítését mutatja. Egy ukrán drón készítette a felvételt, nem sokkal az előtt, hogy becsapódott a páncélosba.

A robbanás erejéről nincs információ, de valószínűleg a páncéltörő töltettel felszerelt robot támadását nem úszta meg a Ladoga. Mindenesetre nagyon érdekes, hogy az oroszok egy ennyire ritka és valószínűleg értékes harcjárművet is előhúztak már a raktárból, hogy bevessék Ukrajnában.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×