eur:
389.61
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy orosz légitámadást követően Harkivban 2023. december 29-én. Az orosz légierő mintegy 110 rakétát lőtt ki az Ukrajna elleni egyik legnagyobb légitámadásában, legkevesebb 16 ember vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Lviv és Harkiv, a sebesültek száma több tucatra tehető. Négy régió áram nélkül maradt a támadások nyomán.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakiv Ljasenko

Erre vadásznak most az oroszok Ukrajna városaiban

Míg korábban az oroszok főleg az elektromos és a távhőrendszereket támadták, addig mostanában már inkább az ukrán hadiipari létesítményeket veszik célba.

Az utóbbi időkben végrehajtott légitámadások és rakétacsapások célpontjait vizsgálva a brit hírszerzés jelentős elmozdulást fedezett fel az oroszok ukrajnai taktikájában. Míg a tavalyi év elején főleg az elektromos hálózatokat és a távfűtő rendszereket, valamint a vízellátást támadták, addig újabban inkább a hadipari létesítményekre céloznak.

Londonban ebből arra következtetnek, hogy az orosz katonai tervezők belátták, hogy a háború ellenére jelentősen megerősödött az ukrán hadiipar. Erre nyilván azért volt szükség, mert a tavalyi év vége fél már jelentős hangsúlyeltolódás volt érzékelhető az USA és az EU Ukrajnával kapcsolatos álláspontjában.

Kijev szövetségesei egyre inkább arra ösztönzik az ukrán vezetést, hogy saját forrásaikra támaszkodva szervezzék meg az ország védelmét.

Mint azt a Politico című tekintélyes újság írta: a Biden-kormány már is retorikát váltott. Nem azt kommunikálják, hogy „amíg szükséges, addig támogatjuk Ukrajnát,” hanem azt, hogy „amíg tudjuk, addig támogatjuk Ukrajnát.”

Ugyanakkor az elmúlt hónapokban egyre több hírt jelent meg arról, hogy Ukrajnában igen komoly dróngyártás indult, és már olyan robotokat is képesek előállítani, amelyek akár több száz kilométer mélységben képesek csapást mérni az orosz hátországban lévő katonai létesítményekre. Pár napja pedig Belgorod városát, illetve több közeli orosz települést ért ukrán rakéta- és dróncsapás.

A brit hírszerzés ennek tulajdonítja, hogy az oroszok taktikát változtatva már inkább a hadiipari üzemeket próbálják rombolni. Elsősorban nagy távolságból indított rakétákkal és drónokkal igyekeznek csapást mérni az egyre nagyobb ütemben termelő ukrán hadianyaggyárakra. Londoni vélemény szerint ez is arra utal, hogy Moszkva hosszú háborúra készül.


Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×