eur:
389.7
usd:
359.48
bux:
66136.48
2024. február 26. hétfő Géza
Gőz szivárog egy meghasadt út repedéséből az Izland délnyugati részén fekvő Grindavik városban 2023. november 13-án. A városl lakóinak evakuálására azt követően került sor, hogy rendkívüli intenzitású földrengések rázták meg a régiót. A rengések vulkáni aktivitást jeleznek, a föld mélyén fortyogó láva a szakértők szerint megindult a felszín felé, és akár napokon belül kitörhet a vulkán. A szigetországban rendkívüli állapotot hirdettek, mintegy négyezer embernek kellett elhagynia otthonát.
Nyitókép: MTI/AP/Brynjar Gunnarsson

Így hozzák helyre a hatalmas földhasadásokat Izlandon - galéria

A világhírű turistacélpont, a Kék lagúna a napokban dönt arról, mikor nyit ki, de egyelőre nagy a bizonytalanság.

Az izlandi Reykjanes-félszigeten fekvő Grindavikban november elején hasadt meg a föld. A régió alatt vulkáni tevékenység zajlik, magma tolul fel, ami miatt több terület még most is emelkedik. A kutatók szerint csökkent a vulkánkitörés esélye, úgy tűnik, "elterelődött" a feláramlás, de a veszély még nem hárult el.

Éppen ezért a lakosságot egyelőre nem engedik visszaköltözni, ahogy az üzemek egy része sem nyitott ki. A világhírű, geotermikus fürdő, a Kék lagúna a legutóbbi tervek szerint december 16-án nyitott volna, de a hivatalos álláspont most az, hogy december 14-én értékelik a helyzetet és akkor hoznak döntést - írta a Fox News.

Egy helyi lakos az Instagramon fotókat közölt arról, mi a helyzet most Grindavikban. Ezek tanúsága szerint elkezdték betemetni a hatalmas hasadékokat és rekonstruálják az utakat, vezetékeket, vízelvezető rendszereket.

Beszámolója szerint a 4000 fős város egy kis részén még mindig nincs hideg víz, de úgy tűnik, hogy a fűtést már mindenhol helyreállították. A település néhány vállalkozója is kinyitott, ő például egy hotdogot vásárolt néhány napja (kétnaponta látogat haza, hogy lássa, hogy állnak a munkálatok).

Hazaköltözniük azonban még nem lehet, ugyanis itt-ott még mélyedések nyílnak, a föld még mindig mozgásban van. A geotermikus erőmű és a Kék lagúna környéke még mindig emelkedik, vagyis ott láva nyomul fel. (Erről részletesebben Harangi Szabolcs vulkanológus nyilatkozott korábban az InfoRádióban.)

Mindemellett megjegyzi: maga Izland és a Reykjanes-félsziget is biztonságosan látogatható, de a települést lezárták az idegenek előtt.

(A nyitóképen: Gőz szivárog egy meghasadt út repedéséből az Izland délnyugati részén fekvő Grindavik városban 2023. november 13-án.)

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 26. 15:19
×
×
×
×