eur:
389.68
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az indonéziai Merapi vulkán. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Kitört az indonéziai Merapi vulkán - videó

A Szumátra szigetén található Merapi vulkán fölött három kilométer magas füstoszlop kígyózott.

Esetleges áldozatokról, illetve károkról egyelőre nem voltak jelentések. A hatóságok három kilométeres körzetben lezárták a térséget.

A hamueső időközben elérte az Agam körzetet, ahol az égbolt emiatt egy időre elsötétedett. A lakosokat felszólították, hogy maradjanak otthon.

A Bisnis.com hírportál a katasztrófavédelmi hivatalra hivatkozva közölte, hogy a kitörés időpontjából 70 túrázó volt a tűzhányón, s mentőegységeket indítottak, hogy biztonságos helyre vigyék őket.

Előzetes mérések szerint a 2981 méter magas vulkán kitörése öt percig tartott - mondta Abdul Muhari, az országos katasztrófavédelmi hatóság szóvivője.

"További kitörések folyamatban vannak" - tette hozzá Hendra Gunawan, a vulkáni és geológiai katasztrófák mérséklésére létrehozott ügynökség (PVMBG) szakembere. Mint mondta, a Merapi tevékenysége január óta fokozódott.

Indonézia a kontinentális lemezek ütközése mentén kialakult, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. Indonéziában nagyjából 130 aktív vulkán található.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×