eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője támogatóihoz beszél a holland előrehozott parlamenti választások estéjén Hágában 2023. november 22-én. Hollandiában azért tartanak előrehozott választást, mert Mark Rutte, az országot 12 éve vezető miniszterelnök 2023 júliusában lemondott, miután négypárti koalíciója – amely a VVD-ből, a baloldali liberális 66-os Demokratákból, a kereszténydemokrata CDA-ból és a kálvinista Keresztény Unióból áll – a menekültügyi törvények szigorítása körüli vita miatt megbukott.
Nyitókép: MTI/AP/Peter Dejong

A jobboldali Geert Wilders nyert a holland választásokon az exit poll szerint

Úgy tűnik, a migrációellenes Szabadságpárt lehet a holland parlament alsóházának legnagyobb pártja. Nagyobb hangsúly-eltolódások is várhatók az előrejelzett mandátumszámok alapján a pártok között.

A jobboldali Geert Wilders pártja vezet a szerdán Hollandiában tartott előrehozott parlamenti választásokon - derült ki az urnazárásokat követő exit poll felmérésekből.

A szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések szerint a Wilders vezette migrációellenes Szabadságpárt lehet a holland parlament alsóházának legnagyobb pártja. A jobboldali párt a 150 képviselői helyből 35-öt szerezhet meg, ami több mint kétszerese a jelenlegi 18 mandátumának.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a Frans Timmersmans korábbi uniós biztos által vezetett pártszövetség, a Zöldek és a Munkáspárt formációja a második helyen végzett 26 mandátummal, ami 9 képviselői székkel több, mint a két párt jelenlegi összlétszáma.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök pártja, a Szabaddemokrata Néppárt (VVD) mandátuma azonban valószínűsíthetően 34-ről 23-ra csökken.

Orbán Viktor már gratulált is szerda este Geert Wildersnek, azt írva, hogy: "Eljött változások szele!"

Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus frissen alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) körülbelül 20 mandátumot kaphat a holland parlament alsóházában.

Geert Wilders az exit poll eredményeinek közzététele után úgy nyilatkozott, hogy "visszaadja Hollandiát a hollandoknak". "Meg kell találnunk a módját annak, hogy megfeleljünk szavazóink reményeinek, és visszahelyezzük a hollandokat az első helyre. Itt az ideje, hogy a pártok megállapodásokat keressenek, minket nem lehet már figyelmen kívül hagyni" - jelentette ki.

A hollandiai szavazóhelyiségek este 9 órakor zártak, bár a hollandiai Karib-szigeteken még öt órán át folytatódik a szavazás, és a külföldön élők által postán küldött szavazatokat még napokig számolják.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×