eur:
394.73
usd:
365.16
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője támogatóihoz beszél a holland előrehozott parlamenti választások estéjén Hágában 2023. november 22-én. Hollandiában azért tartanak előrehozott választást, mert Mark Rutte, az országot 12 éve vezető miniszterelnök 2023 júliusában lemondott, miután négypárti koalíciója – amely a VVD-ből, a baloldali liberális 66-os Demokratákból, a kereszténydemokrata CDA-ból és a kálvinista Keresztény Unióból áll – a menekültügyi törvények szigorítása körüli vita miatt megbukott.
Nyitókép: MTI/AP/Peter Dejong

A jobboldali Geert Wilders nyert a holland választásokon az exit poll szerint

Úgy tűnik, a migrációellenes Szabadságpárt lehet a holland parlament alsóházának legnagyobb pártja. Nagyobb hangsúly-eltolódások is várhatók az előrejelzett mandátumszámok alapján a pártok között.

A jobboldali Geert Wilders pártja vezet a szerdán Hollandiában tartott előrehozott parlamenti választásokon - derült ki az urnazárásokat követő exit poll felmérésekből.

A szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések szerint a Wilders vezette migrációellenes Szabadságpárt lehet a holland parlament alsóházának legnagyobb pártja. A jobboldali párt a 150 képviselői helyből 35-öt szerezhet meg, ami több mint kétszerese a jelenlegi 18 mandátumának.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a Frans Timmersmans korábbi uniós biztos által vezetett pártszövetség, a Zöldek és a Munkáspárt formációja a második helyen végzett 26 mandátummal, ami 9 képviselői székkel több, mint a két párt jelenlegi összlétszáma.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök pártja, a Szabaddemokrata Néppárt (VVD) mandátuma azonban valószínűsíthetően 34-ről 23-ra csökken.

Orbán Viktor már gratulált is szerda este Geert Wildersnek, azt írva, hogy: "Eljött változások szele!"

Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus frissen alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) körülbelül 20 mandátumot kaphat a holland parlament alsóházában.

Geert Wilders az exit poll eredményeinek közzététele után úgy nyilatkozott, hogy "visszaadja Hollandiát a hollandoknak". "Meg kell találnunk a módját annak, hogy megfeleljünk szavazóink reményeinek, és visszahelyezzük a hollandokat az első helyre. Itt az ideje, hogy a pártok megállapodásokat keressenek, minket nem lehet már figyelmen kívül hagyni" - jelentette ki.

A hollandiai szavazóhelyiségek este 9 órakor zártak, bár a hollandiai Karib-szigeteken még öt órán át folytatódik a szavazás, és a külföldön élők által postán küldött szavazatokat még napokig számolják.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×