eur:
389.71
usd:
361.82
bux:
68443.23
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. A felirat az állami gyámkodás ellen tiltakozik.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Politikai botrány Németországban, AfD-s képviselőt vettek őrizetbe

Őrizetbe vették Németországban az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt tartományi parlamenti képviselőjét tiltott önkényuralmi jelképek használatának gyanújával.

Az újonnan megválasztott, 22 éves Daniel Halemba csütörtökön foglalta volna el a helyét a bajorországi parlamentben. Az ügyészség szóvivője szerint a Stuttgart térségében őrizetbe vett képviselő elleni vádak között rasszista visszaélésre való felbujtás is szerepel.

Daniel Halemba tagja volt egy diákszövetségnek, amelynek a székházában tiltott náci jelképeket találtak. Az ügyészség rajta kívül a würzburgi diákszövetség négy másik tagja ellen is nyomozást folytat.

Halemba tagadta az ellene felhozott vádakat.

Németországban a parlamenti képviselőknek mentelmi joguk van, Halembáé azonban még nem lépett életbe, mert a bajorországi parlament hétfő délután ül össze először a választás óta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×