eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
SAINT PETERSBURG, RUSSIA - ARRIL 27:  (RUSSIA OUT) Russian State Duma Chairman Vyacheslav Volodin speeches during the Council of Lawmakers at the Tauride Palace, April 27, 2022 in Saint Petersburg, Russia. Putin has arrived in Saint Petersburg to attend an annual meeting of regional parliamentary speakers, State Duma and Council of the Federation representatives. (Photo by Contributor/Getty Images)
Nyitókép: Contributor/Getty Images

Moszkva: az EU lopására elkobzás lesz a válasz

Hamarosan EU-s döntés születik a befagyasztott orosz vagyon felhasználásáról Ukrajnában. A formálódó uniós egyetértést az oroszok nem hagyták válasz nélkül.

A múlt heti EU-csúcsot lezáró sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte: a testület már készíti a 12. szankciós csomagot, amely az orosz gyémánt importját és az eddig meghozott szankciós lépések megkerülésének megakadályozását fogja célozni. A Portfolio beszámolója szerint arról is beszélt, hogy politikai megállapodás született, tehát Magyarország is támogatta azt a bizottsági tervet, hogy az EU területén lefoglalt 211 milliárd eurónyi orosz vagyon hozamait, kamatait Ukrajna újjáépítésére szánják az EU-s költségvetésen átfuttatva.

Vjacseszlav Vologyin, az állami duma elnöke hivatalos Telegram csatornáján minderre válaszul úgy fogalmazott: Oroszország el fogja kobozni az általa barátságtalannak minősített uniós tagállamok vagyonát, ha az Európai Unió „ellopja” a befagyasztott orosz értékeket, hogy abból finanszírozza Ukrajnát - írja a vg.hu.

Az orosz politikus szerint Moszkva tudna úgy válaszolni, hogy az az EU-nak legyen fájdalmasabb. Szerinte az uniós terv az orosz vagyon ellopása, amivel Kijevet akarják militarizálni. Egy ilyen lépés megfelelő válaszlépést igényel az Orosz Föderáció részéről:

sokkal nagyobb mértékű, a barátságtalannak nyilvánított országok kezében lévő vagyont fognak elkobozni, mint amennyi a befagyasztott orosz tőke Európában

- idézte a politikust a Reuters.

Ursula von der Leyen szerint a befagyasztott orosz vagyon 211 milliárd euró értékű, és emlékeztetett arra az EU-s döntésre, miszerint Ukrajna újjáépítését Ororszországnak kell finanszíroznia. Vjacseszlav Vologyin szerint az uniós politikusok azért fontolgatják ezt a lépést, hogy „megőrizzék az állásukat, és mert rossz anyagi helyzetbe vezették az országukat”.

A vg.hu felidézte: ismét felerősödött a vélemény az európai vezetők között, hogy a befagyasztott orosz jegybanki eszközökből származó nyereségekre extraprofitadót kellene kivetni, ezt pedig Ukrajna újjáépítésére kellene fordítani. Az Európai Bizottság mielőbb szeretné felszabadítani az eszközöket az ukránok támogatásához, ám több tagállam óvatosságra, lassabb haladásra int, és az Európai Központi Bank sem támogatja az ötletet.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×