eur:
390.69
usd:
366.16
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Tűzoltók a Velence Mestre nevű városrészében történt buszbaleset helyszínén 2023. október 3-án, miután a busz lezuhant egy felüljáróról az út mellett futó vasúti sínekre. A balesetben legkevesebb 21 ember életét vesztette és 12-en megsérültek.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

Megrendítő részletek az olaszországi buszbalesetről – az áldozatok nagy részét még nem is azonosították

Egyelőre a szakértők sem tudják, mi okozhatta a súlyos buszkatasztrófát Mestre közelében, de az elektromos jármű két feketedobozát megtalálták, az talán magyarázatot ad a balesetre, amelynek legalább 21 halálos áldozata van.

Különböző nemzetiségű külföldi áldozatai vannak az észak-olaszországi Mestre közelében kedden este történt buszbalesetnek, amelyben 21 ember vesztette életét és 15 megsérült – közölte Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter, hozzátéve, hogy a sérültek közül öten még válságos állapotban vannak.

A mentőegységek közlése szerint a halálos áldozatok között legalább öt ukrán, egy német, egy francia és egy horvát állampolgár van. Két gyermek és a busz 40 éves olasz sofőrje is meghalt. A sérülteket, akik között két osztrák lány is van, Mestre, Padova és Treviso kórházaiba szállították. Lapértesülések szerint ketten vannak válságos állapotban, köztük egy négyéves kislány, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett, és életéért a padovai kórházban küzdenek.

Az utasok nagy részénél nem volt irat, és utaslista sem készült, így a reggeli állás szerint 14 halálos áldozat és négy súlyos sérült személyazonossága nem ismert. Az ukrán külügyi szóvivő szerint öt ukrán állampolgár vesztette életét, és hárman sérültek meg.

A baleset körülményeinek kiderítésére vizsgált indult. A baleset nem sokkal 20 óra előtt történt Velencétől 9 kilométerre, egy felüljárónál. Az ingajáratban közlekedő elektromos busz egyelőre ismeretlen okokból áttörte a szalagkorlátot, mintegy 15 métert zuhant és a mestrei vasútállomás vágányaira esve akkumulátorai azonnal lángra lobbantak. A jármű roncsát többórás munkával távolították el a sínekről egy tűzoltódaru segítségével.

A turistákat szállító magánbusz Velencéből indult egy margherai kempingbe, amikor leszaladt az útról. Az első jelentések szerint nem találtak féknyomokat, ami a jármű meghibásodására és a sofőr esetleges rosszullétére is utalhat. Az autóbusz még új volt, és az útviszonyokkal sem voltak problémák. Emellett a mintegy 70 éves felüljáró állapotát is ellenőrzik majd. A vizsgálathoz felhasználják a térfigyelő kamerák felvételeit.

A Corriere della Sera értesülései szerint a modern busznak két feketedoboza is volt, és az első hírek szerint megmenekültek a tűz ellenére. A buszt üzemeltető La Linea társaság vezérigazgatója arról beszélt, hogy a felüljáró lévő szalagkorlát nem volt elég magas ahhoz, hogy a jármű mélybe zuhanását megakadályozza. Egy szakértő szerint legalább háromsoros korlát kellett volna a felüljárón ahhoz, hogy a 18 tonnás busz megállítsa. A felvételeken az is látszik, hogy a 40 éves sofőr, Alberto Rizzotto nem hajtott a megengedettnél gyorsabban, és az utolsó pillanatokban fékezett.

Az áldozatok hozzátartozóit Mestrében az Angelo kórházban fogadják, ahol német, ukrán, spanyol és francia tolmácsok is dolgoznak, emellett hét pszichológus és három pszichiáter is szolgálatot teljesít.

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere "apokaliptikusként" írta le a szerencsétlenség helyszínét, és bejelentette, hogy gyásznapot rendelt el a városban a tragédia miatt. Bejelentette, hogy a Mestre és Velence közötti vasútvonalon egyelőre felfüggesztették a közlekedést.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×