eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Romanian Air Force F-16AM Fighting Falcon, improved to mid-life upgrade (MLU) 5.2R standard, seen taking off from the 86th Air Base, Borcea, Romania, home of the 53rd Fighter Squadron.
Nyitókép: Daniele Faccioli/Stocktrek Image/Getty Images

A románok hivatalosan is megszólaltak az orosz dróncsapásról

A román védelmi minisztérium hétfőn "határozottan cáfolta" azokat a médiában felkapott információkat, amelyek szerint hétfőre virradó éjszaka Románia területére estek volna ukrán dunai kikötőket támadó orosz drónok.

A MAPN honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint a román egységek valós időben monitorizálták az ukrán dunai kikötői infrastruktúra ellen hétfőre virradó éjszaka intézett orosz dróntámadást, illetve a korábbi, vasárnapra virradó éjszaka lezajlott támadást.

"Oroszország támadó eszközei egyetlen pillanatig sem fenyegették Románia területét, illetve vizeit" - szögezte le a MAPN.

A védelmi tárca hozzátette: az éberség fokozását célzó intézkedéseket hozott a román szárazföldön, vizeken és légtérben, összhangban azokkal a szövetségesekkel közösen kidolgozott tervekkel, amelyek hozzájárulnak a NATO keleti szárnya védelmének és elrettentő képességének megerősítéséhez.

A MAPN szerint az ukrajnai civil célpontok és infrastruktúra ellen intézett orosz támadások indokolatlanok, és szöges ellentétben állnak a nemzetközi humanitárius joggal.

A védelmi minisztérium arra reagált, hogy hétfőn a román média Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivőre hivatkozva azt közölte: a Duna-parti ukrán Izmail kikötője ellen vasárnap éjszaka intézett támadás során egy orosz Sahíd drón Románia területére esett és felrobbant.

"Ez is azt bizonyítja, hogy az orosz rakéták terrorja nemcsak Ukrajna biztonságára jelentenek hatalmas fenyegetést, hanem a szomszédos országok, köztük NATO-tagállamok biztonságát is veszélyeztetik" - idézték a román lapok az ukrán külügyi szóvivőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×